BUBUR LAMBUK MASJID

















Sumber: Bro Rozzan

Bahan-bahannya
  • 200gm beras (cuci bersih)
  • 250 gm daging cincang
  • 1/2 cawan kacang tanah
  • 3 sudu makan kacang dhal
  • 2 sudu makan kacang merah
  • 2 sudu makan kacang hijau
  • 2 sudu makan kacang lepat
  • secukup sayur campur (carrot, k.peas & jagung)
  • secukup air
  • Rebus kesemua bahan hingga kekacang empuk.
Sementara itu sediakan bahan2 tumis seperti berikut:
  • 2 biji bawang besar
  • 1 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu makan rempah beriani
  • 10 biji buah gajus
  • Kisar semua bahan2 ini hingga halus.
  • Secukup minyak makan dicampur sedikit minyak sapi
  • 200 ml santan pekat kotak(saya gunakan jenama KARA)
  • sedikit serbuk lada putih
  • sedikit air mawar
  • secukup garam
Hiasan
  • daun ketumbar atau daun sup/bawang
  • sedikit bawang goreng
  • telur dadar hiris
Cara:
  • Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga garing.
  • Masukkan tumisan ini ke dalam periuk yg berisi beras/kekacang yg telah direbus tadi. Gaul rata2. Masukkan sayur campur lalu bubuh santan, air mawar, serbuk lada putih dan garam. Kacau rata dan biarkan sehingga mendidih. Akhir sekali masukan sedikit daun ketumbar atau daun sup/bawang. matikan api.
  • Apabila menghidangkannya, bubuhlah sedikit bawang goreng, telur dadar hiris dan sedikit lagi dedaun.
Nota:
  • Jika anda inginkan bubur yg tidak berempah, bolehlah ditiadakan rempah beriani.
  • Bab kekacang pula, bubuhlah apa2 pun yg anda gemari.

0 comments:

Post a Comment