KEK PISANG LEMBAB


Sumber: Bro Rozzan

Bahan-bahan :
  • 250 g mentega
  • 2 cawan gula (I used 450 gm)
  • 4 biji telur ( I used the big ones)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil esen vanilla (I used serbuk vaniili)
  • 4 sudu besar susu cair
  • 3 cawan pisang dilecek ( I used abt 650 gm pisang raja)
  • 2 cawan tepung ~ diayak (I used 240 gm)
  • 1 sudu kecil soda penaik (bicarbonate of soda)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik (baking powder)
  • walnut, macadamia nut, pecan (I used walnut, pecan nut & hazelnut)
Cara :
  • Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
  • Masukkan telur satu per satu, esen vanila, susu dan garam.
  • Masukkan pisang yang telah dilecek ke dalam adunan.
  • Masukkan tepung dan kaup balikkan sehingga sebati.
  • Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C/ 350 F selama 1 jam.

0 comments:

Post a Comment