DAGING MASAK MAMAK

Sumber : Rosyanti Mahram (RN) / KC

Bahan
  • 1kg daging lembu (direbus sampai lembut)
  • 2sbm serbuk cili kering (cap babas/allagapas)
  • 1sk serbuk jintan putih
  • 1sk serbuk sajira (btk spt jintan tapi mklang tak letak pun)
Bhn kisar:
  • Halia
  • 10 ulas bwg putih
  • 10 ulas bwg merah
  • 5-10 labu bwg besar
  • 2 btg serai - titik
  • Daun kari
  • Daun pandan (simpulkan)
  • Daun pudina (option) - mklang tak letak
  • 3/4 cwn kicap manis
  • 1/4 cwn tomato puri - mklang guna sos tomato
  • 1sb minyak sapi (option)
  • 1cwn bwg goreng (tumbuk halus)
  • sedikit air asam jawa
  • 4 sekawan (bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga/cengkih)
Cara
  • Panaskan minyak + minyak sapi.
  • Masukkan bhn kisar, 4 sekawan, daun pandan, serai, serbuk cili, jintan putih dan sajira...kacau dan biar hingga naik aromanya.
  • Masukkan daging dan airnya sekali.
  • Bila daging dah lembut dan rempah dah naik minyak, tambahkan bwg besar hiris, kicap, daun kari dan biarkan daging itu empuk sekejap.
  • Masukkan tomato puri, daun pudina dan air asam jawa.
  • Tambahkan garam secukup rasa.
  • Agak2 kuah dah naik kering, masukkan bawang goreng yg ditumbuk tadi utk pekatkan kuah.

0 comments:

Post a Comment