Bahan
- 1kg daging lembu (direbus sampai lembut)
- 2sbm serbuk cili kering (cap babas/allagapas)
- 1sk serbuk jintan putih
- 1sk serbuk sajira (btk spt jintan tapi mklang tak letak pun)
- Halia
- 10 ulas bwg putih
- 10 ulas bwg merah
- 5-10 labu bwg besar
- 2 btg serai - titik
- Daun kari
- Daun pandan (simpulkan)
- Daun pudina (option) - mklang tak letak
- 3/4 cwn kicap manis
- 1/4 cwn tomato puri - mklang guna sos tomato
- 1sb minyak sapi (option)
- 1cwn bwg goreng (tumbuk halus)
- sedikit air asam jawa
- 4 sekawan (bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga/cengkih)
- Panaskan minyak + minyak sapi.
- Masukkan bhn kisar, 4 sekawan, daun pandan, serai, serbuk cili, jintan putih dan sajira...kacau dan biar hingga naik aromanya.
- Masukkan daging dan airnya sekali.
- Bila daging dah lembut dan rempah dah naik minyak, tambahkan bwg besar hiris, kicap, daun kari dan biarkan daging itu empuk sekejap.
- Masukkan tomato puri, daun pudina dan air asam jawa.
- Tambahkan garam secukup rasa.
- Agak2 kuah dah naik kering, masukkan bawang goreng yg ditumbuk tadi utk pekatkan kuah.
0 comments:
Post a Comment