UBI BERSIRA



Sumber: Ishzah

Bahan-Bahan

  • 3 ketul sederhana panjang ubi kayu ~ buang kulitnya
  • 1 s/teh garam
  • Air untuk rebusan ~ secukupnya
  • * Rebus ubi hingga empuk dengan sedikit garam.
  • 180gm gula pasir
  • 2 mangkuk santan pekat
  • 1 helai daun pandan ~ simpulkan
  • Secubit garam
  • 1 s/mkn tepung jagung + sedikit air ~ untuk memekatkan santan.
Cara-caranya
  • Rebus ubi hingga empuk dan airnya berkurangan sedikit.
  • Lalu masukkan gula. Kacau perlahan-lahan hingga gula semua sebati dengan ubi.
  • Padamkan api. Toskan dan ketepikan.
  • Didihkan santan bersama sedikit garam dan daun pandan. Masukkan bancuhan tepung jagung.
  • Kacau hingga santan agak pekat sedikit.
  • Padamkan api serta sejukkan.
  • Letakkan ubi yg bersira gula ke dalam piring, lalu sirakan sos santan ke atas ubi.
  • Siap untuk di hidang.
Note:
  • Gula pasir boleh anda tukarkan ke gula melaka jika suka. Dengan cara cairkan gula melaka dengan sedikit air hingga sedikit pekat lalu tapis.
  • Begitu juga dengan gula pasir, jika anda tidak mahu campurkan kesemua gula ke dalam ubi....,anda boleh buat seperti sirap gula pekat, bila nak hidang anda sirakan sirap gula dan santan.

0 comments:

Post a Comment