LAKSA JOHOR


Sumber: Penyulawa (FRD)

Bahan Utama
  • 1 atau 2 pek speghetti - rebus spt arahan di pek
Bahan untuk direbus dan dikisar (jgn buang air rebusan)
  • 1 kg ikan kembung putih (ikan parang sweeter la walau banyak tulang but expensive)
  • 250 gm udang putih yang kecil2 tu... (yg ni option jer tp kalau bubuh lg sedap)
  • 100 gm ikan bilis basah (option jugak, jarang bubuh sebab susah dapat boleh abaikan)
Bahan Kisar
  • 15 butir bawang merah (lebih pun sodap)
  • 10 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit (pakai serbuk pun boleh)
  • 8 batang serai - dihiris
  • 1 inci lengkuas
  • 2 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih (halus)
  • sedikit udang kering
  • belacan
  • 1 senduk cili kisar
  • minyak untuk menumis
Bahan Lain
  • 2 sudu besar kerisik
  • 250 gm santan pati (beli terus kat pasar RM1)
  • asam keping garam secukup rasa
  • serbuk perasa secukup rasa (tak suka boleh diganti ngan sedikit gula)
Cara Membuat Kuah
  • Panaskan minyak di dalam periok. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau harumnya.
  • Masukkan santan dan ikan yang telah dikisar bersama airnya. Tambah air kalau terlalu pekat. Masukkan sekali asam keping. Biar hingga mendidih. Sesekali kacau supaya tak berkerak di dasar periuk.
  • Bila dah menggelegak, masukkan kerisik, garam dan serbuk perasa/gula. Kalau kurang rasa masam boleh tambah asam keping lagi. Kecilkan api sedikit tapi tidak terlalu kecil. Biarkan mendidih selama 1/2 jam lagi supaya bahan kuah jadi mesra dan pekat.
  • Siap untuk dihidang.
Untuk Ulam/ Hiasan
  • daun selasih/daun kesum - hiris nipis
  • bunga kantan - hiris nipis
  • kacang panjang - potong kecil
  • taugeh
  • timun - buang empulur dan hiris nipis
  • asam limau
  • bawang besar - belah dua dan dimayang
  • lobak masin - dicincang
  • sambal belacan (kisar cili merah + belacan)
Kaedah menghidang
  • Masukkan speghetti ke dalam pinggan. Sendukkan sedikit kuah.
  • Taburkan bahan ulam/hiasan tadi.
  • Bubuhkan sambal belacan dan perahkan asam limau.
  • Dengan menggunnakan tangan, gaulkan laksa dan ambil sedikit masukkan ke dalam mulut anda. Buat sehingga habis licin. Jangan lupa menjilat jari...
  • Eerrrgggkk... dah kenyang...
  • Selamat Mencuba!!!

0 comments:

Post a Comment