Sumber: Penyulawa (FRD)
Bahan Utama
Bahan Utama
- 1 atau 2 pek speghetti - rebus spt arahan di pek
- 1 kg ikan kembung putih (ikan parang sweeter la walau banyak tulang but expensive)
- 250 gm udang putih yang kecil2 tu... (yg ni option jer tp kalau bubuh lg sedap)
- 100 gm ikan bilis basah (option jugak, jarang bubuh sebab susah dapat boleh abaikan)
- 15 butir bawang merah (lebih pun sodap)
- 10 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit (pakai serbuk pun boleh)
- 8 batang serai - dihiris
- 1 inci lengkuas
- 2 sudu besar ketumbar
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar jintan putih (halus)
- sedikit udang kering
- belacan
- 1 senduk cili kisar
- minyak untuk menumis
- 2 sudu besar kerisik
- 250 gm santan pati (beli terus kat pasar RM1)
- asam keping garam secukup rasa
- serbuk perasa secukup rasa (tak suka boleh diganti ngan sedikit gula)
- Panaskan minyak di dalam periok. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau harumnya.
- Masukkan santan dan ikan yang telah dikisar bersama airnya. Tambah air kalau terlalu pekat. Masukkan sekali asam keping. Biar hingga mendidih. Sesekali kacau supaya tak berkerak di dasar periuk.
- Bila dah menggelegak, masukkan kerisik, garam dan serbuk perasa/gula. Kalau kurang rasa masam boleh tambah asam keping lagi. Kecilkan api sedikit tapi tidak terlalu kecil. Biarkan mendidih selama 1/2 jam lagi supaya bahan kuah jadi mesra dan pekat.
- Siap untuk dihidang.
- daun selasih/daun kesum - hiris nipis
- bunga kantan - hiris nipis
- kacang panjang - potong kecil
- taugeh
- timun - buang empulur dan hiris nipis
- asam limau
- bawang besar - belah dua dan dimayang
- lobak masin - dicincang
- sambal belacan (kisar cili merah + belacan)
- Masukkan speghetti ke dalam pinggan. Sendukkan sedikit kuah.
- Taburkan bahan ulam/hiasan tadi.
- Bubuhkan sambal belacan dan perahkan asam limau.
- Dengan menggunnakan tangan, gaulkan laksa dan ambil sedikit masukkan ke dalam mulut anda. Buat sehingga habis licin. Jangan lupa menjilat jari...
- Eerrrgggkk... dah kenyang...
- Selamat Mencuba!!!
0 comments:
Post a Comment