MEE REBUS


Sumber: Ishzah

Bahan-bahannya

  • 1 kilo mee kuning ~ dicelur
  • 300gm daging tetelan ~ potong kecil dan rebus dengan sedikit lengkuas yg di ketuk
  • 1 biji keledek sederhana besarnya ~ direbus dan dikisar
  • 3 s/mkn penuh tauchu ~ dicuci dan dikisar
  • 3 ulas bawang putih ~ dikisar
  • 2 labu bawang merah ~ dikisar
  • 1 inci halia ~ dikisar
  • 150gm udang kering ~ dikisar
  • 2 batang serai ~ dikisar
  • 1 inci lengkuas ~ dikisar
  • 8 tangkai lada kering ~ rebus hingga kembang dan kisar
  • 3 s/mkn penuh rempah kari daging
  • garam dan gula ~ secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • 3 s/mkn penuh tepung jagung + sedikit air ~ di bancuh
  • ( Optional:Ini untuk memekatkan lagi kuahnya jika anda suka)
Bahan Hiasan (Anggaran secukupnya)
  • tahu yang digoreng ~ dipotong kecil
  • daun bawang/saderi ~ dimayang halus
  • bawang goreng
  • telur rebus ~ dibelah dua
  • lada hijau ~ dipotong bulat
  • taugeh ~ dicelur
  • limau kasturi ~ dibelah dua
  • Udang geragau kering ~ di goreng
  • Isi ayam ~ di rebus dengan sedikit halia lalu di siat-siat (jika suka)
Cara Menyediakan
  • Cara-cara untuk Kuah
  • Rebus daging hingga lembut. Ketepikan. Usah di buang air dagingnya.
  • Panaskan minyak dalam kuali.
  • Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia,chili kering, lengkuas, serai dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.
  • Masukkan rempah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu.
  • Masukkan garam, gula.
  • Bila dah garing masukkan rempah yg telah di tumis ke dalam periuk yg mengandungi air dan daging yg direbus.
  • Biarkan mendidih lalu masukkan keledek.
  • Jika anda mendapati kuahnya kurang pekat...anda boleh masukkan air bancuhan tepung jagung.(jika suka)
  • Rasa apa yang kurang bolehlah di tambah. Padamkan api.
Cara untuk menghidang
  • Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh.
  • Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tahu goreng, daun bawang/saderi, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi, isi ayam dan udang geragau yg telah di goreng.

0 comments:

Post a Comment