Bahan-bahannya
- 1 kilo mee kuning ~ dicelur
- 300gm daging tetelan ~ potong kecil dan rebus dengan sedikit lengkuas yg di ketuk
- 1 biji keledek sederhana besarnya ~ direbus dan dikisar
- 3 s/mkn penuh tauchu ~ dicuci dan dikisar
- 3 ulas bawang putih ~ dikisar
- 2 labu bawang merah ~ dikisar
- 1 inci halia ~ dikisar
- 150gm udang kering ~ dikisar
- 2 batang serai ~ dikisar
- 1 inci lengkuas ~ dikisar
- 8 tangkai lada kering ~ rebus hingga kembang dan kisar
- 3 s/mkn penuh rempah kari daging
- garam dan gula ~ secukupnya
- minyak untuk menumis
- 3 s/mkn penuh tepung jagung + sedikit air ~ di bancuh
- ( Optional:Ini untuk memekatkan lagi kuahnya jika anda suka)
- tahu yang digoreng ~ dipotong kecil
- daun bawang/saderi ~ dimayang halus
- bawang goreng
- telur rebus ~ dibelah dua
- lada hijau ~ dipotong bulat
- taugeh ~ dicelur
- limau kasturi ~ dibelah dua
- Udang geragau kering ~ di goreng
- Isi ayam ~ di rebus dengan sedikit halia lalu di siat-siat (jika suka)
- Cara-cara untuk Kuah
- Rebus daging hingga lembut. Ketepikan. Usah di buang air dagingnya.
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia,chili kering, lengkuas, serai dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu.
- Masukkan garam, gula.
- Bila dah garing masukkan rempah yg telah di tumis ke dalam periuk yg mengandungi air dan daging yg direbus.
- Biarkan mendidih lalu masukkan keledek.
- Jika anda mendapati kuahnya kurang pekat...anda boleh masukkan air bancuhan tepung jagung.(jika suka)
- Rasa apa yang kurang bolehlah di tambah. Padamkan api.
- Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh.
- Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tahu goreng, daun bawang/saderi, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi, isi ayam dan udang geragau yg telah di goreng.
0 comments:
Post a Comment