Resipi idea sendiri masa belajar dulu-dulu.
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- *2 ulas bawang merah
- *1 ulas bawang putih
- *2-3 biji cili padi (Boleh tambah jika suka pedas)
- *1/4 inch halia (Kesemua bahan * di blend kering)
- 1/2 kiub pati bilis
- 1 tin kecil sardine
- 8-10 keping roti
- ** 2 biji telur ayam
- ** 1 sudu makan tepung gandum (bertujuan untuk mengurangkan roti menyerap minyak sewaktu menggoreng)
- ** garam secukup rasa (bahan** diblend sekejap hingga sebati)
- Minyak untuk menggoreng (tenggelam)
Cara-cara
- Tumis bahan * dan kiub pati bilis hingga terbit bau
- Masukkan sardine dan kacau rata sambil dihancurkan isinya.Boleh tutup api apabila agak-agak sardine sudah masak.Saya tak tambah garam sebab bagi saya kiub tadi sudah cukup rasa tapi bagi yang suka masin boleh tambah sedikit garam.Ketepikan
- Roti digelek satu persatu dengan kayu penggelek. (Macam nak leperkan doh karipap tu-he he he tak tau nama apa penggelek tu)
- masukkan isi sardine tadi dan gulung hingga habis.Ketepikan
- Sementara itu panaskan minyak di kuali.
- Celupkan roti berinti tadi ke dalam adunan ** dan digoreng seketika hingga kekuningan.Api jangan terlalu kecil supaya sardine roll tidak menyerap terlalu banyak minyak.
- Tos dan sedia di hidang
0 comments:
Post a Comment