Bahan-bahannya
- 500 gram udang hidup, dibersihkan dan ditoskan
- minyak secukupnya
- garam secukup rasa
- serbuk perasa, jika mahu
- gula secukup rasa
- 7 batang lada merah
- 15 - 20 batang lada padi (kalau nak pedas boleh tambah)
- 3 biji bawang besar
- 7 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci kunyit hidup
Cara-caranya
- Panaskan minyak secukupnya dan tumis rempah yang telah dikisar.
- Rempah hendaklah ditumis dengan api yang sederhana besar sehingga ia betul-betul masak dan bangkit baunya.
- Masukkan bahan-bahan perasa seperti garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa.
- Sambil rempah dimasak secara perlahan. Menggunakan kuali yang berasingan, letakkan sedikit minyak dan goreng udang 1/2 masak sehingga kulitnya bertukar warna kemerah-merahan.
- Bila rempah telah pun masak dengan betul dan menggeluarkan minyak (atau erti kata pecah minyak). Masukkan udang yang telah digoreng setengah masak tadi dan gaul rata dengan rempah selama 3 minit.
- Pastikan anda tidak menggoreng udang terlalu lama supaya isinya kekal lembut dan segar. Angkat dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment