TUMIS SIPUT BULUH/ PEPAHAT/ AMBAL


Sumber: Rosliza (FRD)

Bahan:
  • 400 gm (anggaran liza) Siput Buluh
  • 10 - 15 biji cili padi (ikut suka pedasnya) - tumbuk
  • 3 biji bawang merah - tumbuk
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 batang serai - titik
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 sudu makan kicap cair
  • Sedikit Air (bergantung pada yang suka berkuah atau tidak)
  • sedikit air asam jawa (lebih kurang 1 sudu makan jus asam jawa)
  • garam dan gula secukup rasa
Caranya:
  • Tumis bahan tumbuk, serai dan daun limau purut hingga terbit baunya. Kemudian masukkan air asam jawa, air, kicap cair dan siput. Kacau rata dan akhir sekali... perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Dah siap... bolehlah dihidangkan ketika masih panas.

Nota - Siput buluh ini boleh di dapati di kawasan paya berhampiran dengan pantai laut.

0 comments:

Post a Comment