Sumber :Mesra.net
MEMBUAT WAFFLE
Waffle mestilah dimasak menggunakan acuan khas. Dapatkan jenis yg non-stick supaya mudah menggunakannya. Baca arahan yg disediakan untuk mengelakkan sebarang kekeliruan. Adakalanya, pengeluar acuan juga memberikan resepinya.
Bahannya
- 180g tepung gandum
- ¼ camt garam
- 1 ½ camb gula kastor
- 150ml susu segar
- 150ml krim putar
- 3 biji telur Gred C, diasingkan
- 70g mentega cair
- Ayak tepung ke dalam mangkuk besar. Campurkan garam, gula, susu, krim dan kuning telur. Pukul dengan pemutar letrik hingga sebati. Masukkan mentega dan kacau rata-rata.
- Putar putih telur dalam mangkuk dan pemutar bersih hingga kental. Kaupba-likkan ke dalam adunan tepung. Lengser acuan waffle dengan marjerin. Panaskan dan isikan dengan adunan tadi. Ratakan supaya ia sama tebal.
- Tutup dan masak mengikut aturan pengeluar acuan itu. Bila masak, angkat penutup dan keluarkan waffle dengan garfu. Biar atas redai . Sajikan dengan jem, madu atau aiskrim.
0 comments:
Post a Comment