WAFFLE ( 1 )



Sumber :Mesra.net

MEMBUAT WAFFLE


Waffle mestilah dimasak menggunakan acuan khas. Dapatkan jenis yg non-stick supaya mudah menggunakannya. Baca arahan yg disediakan untuk mengelakkan sebarang kekeliruan. Adakalanya, pengeluar acuan juga memberikan resepinya.

Bahannya
  • 180g tepung gandum
  • ¼ camt garam
  • 1 ½ camb gula kastor
  • 150ml susu segar
  • 150ml krim putar
  • 3 biji telur Gred C, diasingkan
  • 70g mentega cair
Cara-caranya
  • Ayak tepung ke dalam mangkuk besar. Campurkan garam, gula, susu, krim dan kuning telur. Pukul dengan pemutar letrik hingga sebati. Masukkan mentega dan kacau rata-rata.
  • Putar putih telur dalam mangkuk dan pemutar bersih hingga kental. Kaupba-likkan ke dalam adunan tepung. Lengser acuan waffle dengan marjerin. Panaskan dan isikan dengan adunan tadi. Ratakan supaya ia sama tebal.
  • Tutup dan masak mengikut aturan pengeluar acuan itu. Bila masak, angkat penutup dan keluarkan waffle dengan garfu. Biar atas redai . Sajikan dengan jem, madu atau aiskrim.

0 comments:

Post a Comment