Bahan A
- 10 gm serbuk agar-agar cap bintang
- 1 Liter air
- 1 cawan gula
- 7 keping roti [buangkan kulit dan koyakkan kecil]
- 1 tin susu cair
- 1 cawan air buah koktel atau peach
- 1 s/k esen vanilla
- 1 biji telur ayam
- 3 s/b tepung kastad + 5 s/b air
- 2 s/b serbuk koko + 4 s/b air
- Masukkan bahan A dalam periuk dan masakkan shingga mendideh.
- Blend halus Bahan B.
- Bancuhkan tepung kastad dan air dan masukkan dalam Bahan B
- Masukkan Bahan B dalam periuk Bahan A dan masakkan sehingga mendideh [nampak blup..blup gitu].
- Tutup api dan bahagikan adunan pada 2 bahagian.
- Bancuhkan serbuk kok dan air dan masukkan dalam salah satu bahagian.
- Masakkan semula bahagian yg dicampurkan dengan serbuk kok sehingga masak [berbunyi dan nampak blup..blup gitu]. Tutup api.
- Sediakan loyang dan tuangkan adunan plain dan kok berselang seli mengikut beberapa lapisan yg disukai. Sejukkan.
- Hidangkan puding dan hiaskan dengan hirisan peach atau fruit koktel dan lebihan air dalam tin.
0 comments:
Post a Comment