PUDING ROTI MARBLE

Sumber: Kak Hanieliza

Bahan A
  • 10 gm serbuk agar-agar cap bintang
  • 1 Liter air
  • 1 cawan gula
Bahan B
  • 7 keping roti [buangkan kulit dan koyakkan kecil]
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan air buah koktel atau peach
  • 1 s/k esen vanilla
  • 1 biji telur ayam
Bahan C
  • 3 s/b tepung kastad + 5 s/b air
  • 2 s/b serbuk koko + 4 s/b air
Cara
  • Masukkan bahan A dalam periuk dan masakkan shingga mendideh.
  • Blend halus Bahan B.
  • Bancuhkan tepung kastad dan air dan masukkan dalam Bahan B
  • Masukkan Bahan B dalam periuk Bahan A dan masakkan sehingga mendideh [nampak blup..blup gitu].
  • Tutup api dan bahagikan adunan pada 2 bahagian.
  • Bancuhkan serbuk kok dan air dan masukkan dalam salah satu bahagian.
  • Masakkan semula bahagian yg dicampurkan dengan serbuk kok sehingga masak [berbunyi dan nampak blup..blup gitu]. Tutup api.
  • Sediakan loyang dan tuangkan adunan plain dan kok berselang seli mengikut beberapa lapisan yg disukai. Sejukkan.
  • Hidangkan puding dan hiaskan dengan hirisan peach atau fruit koktel dan lebihan air dalam tin.

0 comments:

Post a Comment