Bahan-bahannya
- 1 kg daging lembu/kambing (potong ikut suka)
- (Rebus hingga 3/4 empuk. Biar lebihkan airnya utk digunakan nanti)
- 12 tangkai cili kering (rendam)
- 3 sudu teh lada hitam
- 2 sudu teh jintan halus
- 1 sudu teh jintan kasar
- 2 biji pelaga (gunakan isinya saja)
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 biji buah pala (I omitted sbb takde dlm stok)
- (Kisar semua bahan di atas hingga halus)
- 2 biji bawang besar (potong gegelang (rings) dan goreng sebentar)
- 6 sudu besar sos tomato
- 5-6 sudu besar kicap lemak manis
- 3 biji kentang (dipotong wedges)
- 3 biji tomato buah (setiap biji potong 2 atau 4)
- 1 btg lobak merah (dipotong kecil2)
- 3 sudu besar bawang goreng (optional)
- sedikit daun ketumbar
- secubit garam, sedikit gula
- minyak utk menumis
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing. Masukkan daging bersama air rebusannya, lobak merah, sos tomato, kicap manis, garam dan gula. Sesuaikan rasanya.
- Bila daging sudah empuk, masukkan bawang goreng, gegelang bawang & kentang wedges dan kacau sebentar. Akhir sekali masukkan tomato buah dan daun ketumbar.
- Kacau sebentar dan kemudian matikan api. Hidangkan dgn nasi atau roti.
0 comments:
Post a Comment