Bahan-bahannya:
- 800 gm tepung Atta (wholemeal)
- 4 sudu besar minyak sapi/masak
- 2 cawan air (dicampur dgn 2 sudu teh garam)
- Ayak tepung ke dalam sebuah mangkuk besar dan lubangkan di bahagian tengahnya. Tuang minyak sapi ke dalamnya dan gaul sehingga rata. Kemudian masukkan ½ bahagian air tadi dan uli hingga rata dan sebati.
- Setelah itu tuang baki air dan uli lagi selama 10 minit. Tutup mangkuk dgn tuala/kain lembab dan perapkan selama kira-kira 45 minit atau 1 jam. Setelah itu, ambil adunan dan buatkanlah bebola-bebola kecil lalu dicanai hingga leper.
- Panaskan kuali leper dan ambil satu bebola yg telah leper tadi dan masaklah sebentar (kira-kira 2 minit.
- Gunakan sehelai tuala kecil yg diponjot utk menekan-nekannya agar ia dapat menggelembung. Setelah itu terbalikkan dan masaklah lagi selama 1-2 minit.
- Angkat dari kuali dan sapukan sedikit minyak sapi ke atas capati itu. Hidangkan bersama Kheema daging.
KHEEMA KAMBING
Bahan-Bahannya:
- 700 gm daging kambing/lembu kisar
- 5 cm halia (kisar)
- 8 ulas bawang putih (kisar)
- 10 sudu besar rempah kari daging
- secukup air (kira-kira 3-4 cawan)
- garam secukup rasa
- 1 ikat daun ketumbar (potong dgn tangkainya sekali)
- 1 ikat daun ketumbar (diambil daunnya saja)
- 3 batang lada hijau (potong kasar2)
- 1 tin kecil kacang peas
- sedikit jagung biji (whole kernel corn)
- 3 biji kentang
- 1 batang lobak merah
- 3 biji tomato
- 3 biji bawang besar
- 1 biji bawang besar (hiris)
- cengkih, pelaga & kayu manis secukupnya
- 2 senduk minyak masak
- Gaul daging kisar bersama halia & bawang putih, rempah kari dan garam. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan tumis.
- Setelah bawang layu, masukkan daging kisar yg telah diperap tadi dan sedikit air. Kacau hingga wangi.
- Masukkan pula kentang, lobak merah dan lebihan air tadi. Masak hingga kentang/lobak empuk lalu masukkan bawang besar, lada hijau, kacang peas, jagung dan tomato.
- Akhir sekali masukkan daun pudina & daun ketumbar dan masak selama 5 minit lagi.
DHAL
Bahan-Bahan Utk DiRebus
- 1 cawan dhal (dibersihkan, rendam 1 jam, toskan)
- 1 cm halia (hiris halus2)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 biji tomato (dipotong dadu)
- 2 batang cili hijau (dipotong kecil2)
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- garam secukup rasa
- sedikit kacang kuda rebus (ni saya yg pandai2 taruk bila dhal dah empuk! )
- 2 biji tomato (potong dadu)
- 6 tangkai daun ketumbar (cincang)
- 1 sudu teh jintan halus (sangai kasar2)
- ½ sudu teh lada kering (disangai setelah dikisar kasar2)
- Campurkan semua bahan di atas ke dalam periuk. Rebus hingga dhal empuk, lembut dan pekat.
- Masukkan pula tomato. Kacau. Sebelum dihidang, masukkan daun ketumbar & jintan halus lalu dikacau rata. Akhir sekali, taburkan cili kering sangai tadi.
ULAM TIMUN DGN TAIRU
- 1 batang timun (dibelah dua dan dihiris)
- 2 btg cili merah (hiris)
- 2 btg cili hijau (hiris)
- 2 biji bawang besar (dihiris)
- 1 sudu besar cuka
- sedikit air limau kasturi
- sedikit tairu (abt ½ cawan)
- secukup garam
- Campurkan semua bahan di atas dan gaul hingga rata.
PACERI PUDINA
- 50 gm daun pudina (setelah dibuang tangkainya)
- 8 batang cili hijau
- 1 sudu teh halia hiris
- 1 biji bawang (sederhana)- belah-belah
- 1 sudu besar asam jawa (dibilas, diramas dan ambil air asamnya)
- Kisar semua bahan di atas dan bubuh 1 sudu teh garam. Kacau hingga sebati.
0 comments:
Post a Comment