SET CAPATI


Sumber : Bro Rozzan

Bahan-bahannya:
  • 800 gm tepung Atta (wholemeal)
  • 4 sudu besar minyak sapi/masak
  • 2 cawan air (dicampur dgn 2 sudu teh garam)
Cara:
  • Ayak tepung ke dalam sebuah mangkuk besar dan lubangkan di bahagian tengahnya. Tuang minyak sapi ke dalamnya dan gaul sehingga rata. Kemudian masukkan ½ bahagian air tadi dan uli hingga rata dan sebati.
  • Setelah itu tuang baki air dan uli lagi selama 10 minit. Tutup mangkuk dgn tuala/kain lembab dan perapkan selama kira-kira 45 minit atau 1 jam. Setelah itu, ambil adunan dan buatkanlah bebola-bebola kecil lalu dicanai hingga leper.
  • Panaskan kuali leper dan ambil satu bebola yg telah leper tadi dan masaklah sebentar (kira-kira 2 minit.
  • Gunakan sehelai tuala kecil yg diponjot utk menekan-nekannya agar ia dapat menggelembung. Setelah itu terbalikkan dan masaklah lagi selama 1-2 minit.
  • Angkat dari kuali dan sapukan sedikit minyak sapi ke atas capati itu. Hidangkan bersama Kheema daging.


KHEEMA KAMBING

Bahan-Bahannya:
  • 700 gm daging kambing/lembu kisar
  • 5 cm halia (kisar)
  • 8 ulas bawang putih (kisar)
  • 10 sudu besar rempah kari daging
  • secukup air (kira-kira 3-4 cawan)
  • garam secukup rasa
  • 1 ikat daun ketumbar (potong dgn tangkainya sekali)
  • 1 ikat daun ketumbar (diambil daunnya saja)
  • 3 batang lada hijau (potong kasar2)
  • 1 tin kecil kacang peas
  • sedikit jagung biji (whole kernel corn)
(Dipotong dadu kecil)
  • 3 biji kentang
  • 1 batang lobak merah
  • 3 biji tomato
  • 3 biji bawang besar
Bahan Utk Menumis
  • 1 biji bawang besar (hiris)
  • cengkih, pelaga & kayu manis secukupnya
  • 2 senduk minyak masak
Cara:
  • Gaul daging kisar bersama halia & bawang putih, rempah kari dan garam. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan tumis.
  • Setelah bawang layu, masukkan daging kisar yg telah diperap tadi dan sedikit air. Kacau hingga wangi.
  • Masukkan pula kentang, lobak merah dan lebihan air tadi. Masak hingga kentang/lobak empuk lalu masukkan bawang besar, lada hijau, kacang peas, jagung dan tomato.
  • Akhir sekali masukkan daun pudina & daun ketumbar dan masak selama 5 minit lagi.


DHAL

Bahan-Bahan Utk DiRebus
  • 1 cawan dhal (dibersihkan, rendam 1 jam, toskan)
  • 1 cm halia (hiris halus2)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 biji tomato (dipotong dadu)
  • 2 batang cili hijau (dipotong kecil2)
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • garam secukup rasa
  • sedikit kacang kuda rebus (ni saya yg pandai2 taruk bila dhal dah empuk! )
Bahan-Bahan Lain
  • 2 biji tomato (potong dadu)
  • 6 tangkai daun ketumbar (cincang)
  • 1 sudu teh jintan halus (sangai kasar2)
  • ½ sudu teh lada kering (disangai setelah dikisar kasar2)
Cara:
  • Campurkan semua bahan di atas ke dalam periuk. Rebus hingga dhal empuk, lembut dan pekat.
  • Masukkan pula tomato. Kacau. Sebelum dihidang, masukkan daun ketumbar & jintan halus lalu dikacau rata. Akhir sekali, taburkan cili kering sangai tadi.


ULAM TIMUN DGN TAIRU
  • 1 batang timun (dibelah dua dan dihiris)
  • 2 btg cili merah (hiris)
  • 2 btg cili hijau (hiris)
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 sudu besar cuka
  • sedikit air limau kasturi
  • sedikit tairu (abt ½ cawan)
  • secukup garam
Cara:
  • Campurkan semua bahan di atas dan gaul hingga rata.

PACERI PUDINA

  • 50 gm daun pudina (setelah dibuang tangkainya)
  • 8 batang cili hijau
  • 1 sudu teh halia hiris
  • 1 biji bawang (sederhana)- belah-belah
  • 1 sudu besar asam jawa (dibilas, diramas dan ambil air asamnya)
Cara:
  • Kisar semua bahan di atas dan bubuh 1 sudu teh garam. Kacau hingga sebati.

0 comments:

Post a Comment