KUIH LAMAN SARI














Ada yg sebut Kuih Lambang Sari, ada yg sebut Laman Sari. Rasa lapisan bawahnya seperti koleh-koleh dan di atasnya serimuka yg lemak manis.


LAPISAN BAWAH

  • 1¾ cawan tepung kacang hijau
  • 1½ cawan gula pasir
  • 3½ cawan santan pekat dari 1 biji kelapa
  • 1 sudu teh air mawar
  • 3 biji telur (dikocok sedikit) , secubit garam

* Gaul semua bahan di atas dan tapis. Kemudian masak di atas api kecil. Bila agak pekat, tuang adunan ke dalam loyang yg telah disapu minyak dan dipanaskan dlm kukusan. Kukus selama ½ jam. Setelah itu, tuangkan lapisan atasnya.

LAPISAN ATAS

  • 6 biji telur (dikocok sedikit)
  • 2½ cawan santan pekat (dari 1½ biji kelapa)
  • 1½ cawan gula pasir (boleh kurang lagi sket kpd 1¼ jika anda penawar orgnya)
  • 4 sudu besar tepung gandum (dilarutkan dlm santan tadi & tapis)
  • 1 sudu besar air mawar , 1/2 sudu teh garam

* Gaul semua bahan di atas dan tapis. Masak di atas api kecil sehingga pekat sedikit. Tuang adunan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 40-45 minit.

Nota: Saya menggunakan loyang bulat berukuran 26cm.






0 comments:

Post a Comment