Inilah hasil rupa adunannya. Adunan memang lembik jangan sesekali tambah tepung ya.
Sumber: Resepi DIANA
Bahan-bahannya
- 9 oz (255 gram) mentega, dilembutkan pada suhu bilik
- 8 oz (227 gram) gula halus
- 13 oz (368 gram) tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 kotak (250 gram) keju cheddar, disagat halus
- sedikit pewarna kuning
- sedikit esen vanilla
- Pukul mentega dan gula halus menggunakan hand whisk sehingga ia kembang.
- Masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati. Masukkan juga esen vanilla dan pewarna kuning.
- Masukkan keju yang telah disagut halus. Gaul sebati.
- Akhir sekali masukkan tepung dan gaul rata.
- Adunan biskut ini memang lembik dan harus dipipekan menggunakan bentuk semperit sikat, daun ataupun bentuk lain menggunakan pesawah.
- Bakar biskut menggunakan suhu 170’C sehingga biskut masak dan tukar kekuningan.
- Keju hendaklah disagat menggunakan sagat yang halus, kalau tidak nanti susah nak bentukkan biskut. Adunan resipi ini memang lembik, JANGAN anda tambahkan tepung.
- Adunan tidak sesuai untuk dicanai dan diterap. Jarakkan biskut di atas loyang pembakar. Bila dibakar ia akan kembang sedikit.
0 comments:
Post a Comment