Bahan Lapisan Bawah
- 1 cawan pisang [potong dadu atau lecek]
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 cawan tepung beras
- 2 s/b tepung kastad
- 2 cawan santan cair
- secubit garam
- sedikit pewarna kuning
- Panaskan kukusan. Alaskan loyang bulat saiz 8 inci dengan daun pisang atau spukan minyak sekiranya tiada daun pisang.
- Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang.
- Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit.
- Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.
- 1 cawan tepung beras
- 3 cawan santan pekat
- 1 s/k garam
- Gaulkan semua bahan supaya sebati dan rata.
- Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
- Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
- Kukuskan lagi 20 minit.
- Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan
0 comments:
Post a Comment