TALAM PISANG

Sumber: Kak Hanieliza /diana

Bahan Lapisan Bawah
  • 1 cawan pisang [potong dadu atau lecek]
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 s/b tepung kastad
  • 2 cawan santan cair
  • secubit garam
  • sedikit pewarna kuning
Cara
  • Panaskan kukusan. Alaskan loyang bulat saiz 8 inci dengan daun pisang atau spukan minyak sekiranya tiada daun pisang.
  • Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang.
  • Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit.
  • Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.
Bahan Atas
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 s/k garam
Cara
  • Gaulkan semua bahan supaya sebati dan rata.
  • Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
  • Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
  • Kukuskan lagi 20 minit.
  • Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan

0 comments:

Post a Comment