CASHEW NUT CRUNCH


Bahan-Bahan

( A )
  • 150 gm mentega
  • 80 gm gulaperang
  • 130 gm gula
  • secubit garam
( B )
  • 1 biji telur
( C )
  • 140 gm tepung
  • ½ sudu teh baking powder
  • ¼ sudu teh bicarbonate of soda
( D )
  • 30 gm rolled oats (kisar halus)
  • 70 gm kacang gajus (cincang)
  • 50 gm chocolate chip
  • 50 gm cokelat putih (cincang kasar)
Cara
  • Pukul ( A ) di dalam alat pengisarhingga licin dan gebu. Tambah ( B ) dan pukul lagi hingga rata. Campurkan ( C ) yg telah diayak dan adun hingga sebati. Masukkan ( D ) dan gaul hingga sebati. Ambil sesudu besar adunan dan titiskan ke atas dulang pembakar. Ratakan secara cermat. Ulang hingga adunan selesai. Jarakkan 3sm di antara setiap adunan ini. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama kira-kira 20 minit.
Nota: Biskut ini kelihatan lembut bila dibakar tetapi sesudah sejuk, ia menjadi keras dan rangup.

0 comments:

Post a Comment