Bahan-bahannya
- 1½ kg mee kuning (dicelur)
- ½ kg taugeh (dibuang ekor, dicelur)
Bahan Kuahnya
- 1 cawan udang geragau* (rendam sebentar dgn air, toskan)
- 3 sudu makan udang kering* (rendam, toskan)
- 300 gm daging/tetelan (rebus hingga empuk dgn lebihan air)
- 2½ cm halia*
- 2 cm lengkuas*
- 2 batang serai*
- 6 ulas bawang putih*
- 2 biji bawang besar*
- 4 sudu makan penuh rempah kari ikan
- 6 sudu makan penuh tauco (jgn ambil airnya, dilecek separuh halus)
- 1 kg keledek (direbus dan lecek halus)
- sedikit kacang tanah goreng (ditumbuk kasar-kasar)- (optional)
- lebih kurang 1½ – 2 liter air (diambil dari air rebusan daging dulu, kalau tak cukup ditambah air biasa)
- garam dan gula secukupnya
- 3 senduk minyak masak.
Cara:
- Kisar bahan-bahan * dan campurkan dgn rempah kari ikan. Gaul rata. Panaskan minyak dan tumis bahan tersebut hingga rempahnya garing.
- Masukkan daging,/tetelan, taucheo, keledek lecek, air/air rebusan daging, garam dan gula. Masukkan kacang tumbuk, dikacau sebentar dan sesuaikan rasanya dgn selera anda. Biarkan kuah mendidih baru diangkat.
Bahan Taburan (Garnishing)
- Daun sup/bawang, lada hijau/merah, bawang goreng, tahu goreng, limau kasturi, telur rebus.
Nota:
- Kuah Mee Rebus ini biasanya mesti ada rasa sedikit manis (jgn terlalu manis pula) dan juga rasa tauconya.
- Rempah karinya pula jgn terlalu banyak, nanti jadi mee kari ! Saya gunakan rempah kari ikan sebagaimana yg diajar oleh ibu saya.
- Selain menjadi pemekat kuah, kacang tumbuk juga digunakan utk menambah rasa enaknya. Tak perlulah gunakan tpg jagung utk memekatkan kuah.
0 comments:
Post a Comment