Mee Rebus

Bahan-bahannya

  • 1½ kg mee kuning (dicelur)
  • ½ kg taugeh (dibuang ekor, dicelur)

Bahan Kuahnya

  • 1 cawan udang geragau* (rendam sebentar dgn air, toskan)
  • 3 sudu makan udang kering* (rendam, toskan)
  • 300 gm daging/tetelan (rebus hingga empuk dgn lebihan air)
  • 2½ cm halia*
  • 2 cm lengkuas*
  • 2 batang serai*
  • 6 ulas bawang putih*
  • 2 biji bawang besar*
  • 4 sudu makan penuh rempah kari ikan
  • 6 sudu makan penuh tauco (jgn ambil airnya, dilecek separuh halus)
  • 1 kg keledek (direbus dan lecek halus)
  • sedikit kacang tanah goreng (ditumbuk kasar-kasar)- (optional)
  • lebih kurang 1½ – 2 liter air (diambil dari air rebusan daging dulu, kalau tak cukup ditambah air biasa)
  • garam dan gula secukupnya
  • 3 senduk minyak masak.

Cara:

  • Kisar bahan-bahan * dan campurkan dgn rempah kari ikan. Gaul rata. Panaskan minyak dan tumis bahan tersebut hingga rempahnya garing.
  • Masukkan daging,/tetelan, taucheo, keledek lecek, air/air rebusan daging, garam dan gula. Masukkan kacang tumbuk, dikacau sebentar dan sesuaikan rasanya dgn selera anda. Biarkan kuah mendidih baru diangkat.

Bahan Taburan (Garnishing)

  • Daun sup/bawang, lada hijau/merah, bawang goreng, tahu goreng, limau kasturi, telur rebus.

Nota:

  • Kuah Mee Rebus ini biasanya mesti ada rasa sedikit manis (jgn terlalu manis pula) dan juga rasa tauconya.
  • Rempah karinya pula jgn terlalu banyak, nanti jadi mee kari ! Saya gunakan rempah kari ikan sebagaimana yg diajar oleh ibu saya.
  • Selain menjadi pemekat kuah, kacang tumbuk juga digunakan utk menambah rasa enaknya. Tak perlulah gunakan tpg jagung utk memekatkan kuah.

0 comments:

Post a Comment