ROTI BAWEAN








Bahan-Bahan Kulit

  • 650 gm tepung gandum
  • 320 ml air suam-suam panas
  • 60 ml minyak sayur
  • 2 sudu makan minyak sapi
  • ½ sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh gula
  • ½ sudu teh garam

Cara:

  • Satukan air suam panas, minyak, minyak sapi, baking powder, gula dan garam di dalam sebuah bekas. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yg lembut. Buatlah beberapa bebola mengikut saiz yg anda inginkan. Biarkan sebentar.

Bahan Inti

  • 1 kg kentang (dibersihkan & direbus hingga empuk, kemudian buang kulit dan lecek)
  • 3 biji telur (kocok sedikit)
  • sedikit daun sup/bawang (dihiris)
  • 2 biji bawang besar (potong dadu)
  • sedikit sayur campur (optional)
  • secukup lada putih serbuk
  • garam secukup rasa

Cara

  • Gaul semua bahan dan sesuaikan rasanya.

Cara Membuat Roti Bawean (1)

  • Canai satu bebola doh yg direhatkan tadi hingga menjadi sekeping bulatan. Isikan dgn inti dan lipatlah menjadi persegi empat. Goreng diatas kuali leper seperti menggoreng roti canai.Bubuh minyak sekali-sekala dan angkatlah setelah Roti Bawean ini kekuning-kuningan.

Cara Membuat Roti Bawean (2)

  • Ambil dua bebola doh. Satu di canai leper menjadi sekeping bulatan. Yg satu lagi dicanai nipis sekali menjadi bulatan besar. Kemudian bubuh minyak sedikit ke atasnya. Setelah itu, doh dilipat-lipat dan disusun seperti siput. Rehatkan sebentar. Setelah itu canai semula menjadi leper. Ambil doh pertama tadi dan bubuh inti. Kemudian tindihkan dgn doh kedua ini dan tutup dgn kemas lalu dikelim. Goreng hingga masak.

0 comments:

Post a Comment