Sumber: Resepi ROZZAN
Bahan-Bahan
- 1 bungkus mee hoon (dicelur sebentar dgn air panas & toskan)
- 6 ulas bawang putih }
- 4 ulas bawang kecil } ditumbuk/kisar
- 200 gm udang hidup (dibersihkan, potong kecil atau biarkan seekor2)
- 200 gm sotong basah (dibersihkan, potong ikut citarasa)
- 2 keping fish cake (hiris)
- 1 pkt crabstick (potong kecil2)
- secukup sayur sawi (potong kecil)
- secukup kobis (hiris)
- 1 batang kecil lobak merah (potong seperti lidi mancis)
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1 sudu makan sos oyster
- 1 sudu makan sos abalone
- 1 sudu makan kicap cair
- 1 sudu teh lada putih serbuk
- secubit perasa atau 1/2 sudu teh gula
- garam secukup rasa
- minyak secukupnya
- bawang goreng, lada jeruk
- telur dadar utk hiasan
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih/kecil hingga kekuningan dan masukkan sotong, crabstick dan fishcake. kacau sebentar lalu masukkan udang hidup, lobak merah, kobis dan batang sayur sawi.
- Kacau sebentar hingga sayur layu sedikit. Masukkan sos oyster, sos abalone, minyak bijan, kicap cair, garam, gula dan kacau sebentar.
- Kemudian masukkan lada putih serbuk, daun sayur sawi dan mee hoon yg siap dicelur, lalu kacau sehingga rata.
- Sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda. Hidangkan mee ini dgn sedikit taburan bawang goreng, lada jeruk dan hirisan telur dadar. Selamat mencuba!
- Anda juga boleh menggunakan hirisan daging lembu (jika suka). Rebus dahulu hirisan daging tersebut hingga empuk sebelum digunakan)
0 comments:
Post a Comment