MARUKU BIJAN

Sumber: Hajah Zahara Sudi

Bahan-bahan A
  • 600 gm tepung beras
  • 600 gm tepung pulut
  • 375 gm mentega
  • 50 gm jintan putih
  • 200 gm bijan
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • 2 atau 3 sudu teh serbuk cili
Bahan B
  • 1300 ml air dicampur dengan 1 sudu teh garam
  • 2 1/2 botol minyak untuk menggoreng
  • acuan muruku yang berbunga bintang
Cara-caranya
  • Dalam sebuah bekas yang besar, gaul rata semua bahan A sehingga ia menjadi abuk roti. Lubangkan ditengah-tengah adunan dan tuangkan air garam, sedikit demi sedikit, sambil diuli hingga menjadi satu adunan doh yang lembut, supaya ia mudah ditekan apabila menggoreng.
  • Panaskan minyak didalam kuali. Pastikan penutup acuan sudah diketatkan. Masukkan sedikit adunan kedalam acuan tadi, dan tekanlah dengan mengikut lingkaran bulat diatas minyak yang panas. Ketika menggoreng, jangan terlalu kerap dikacau. Biarkan seketika, baru dibalekkan, supaya ia tidak mudah patah.
  • Goreng sehingga garing. Angkat dan toskan. Bila sejuk, simpanlah didalam botol atau tin bertutup rapat. Gunakanlah minyak yang baik mutunya, jika mahukan maruku yang enak rasanya dan tahan lama.

0 comments:

Post a Comment