CHOCOLATE ALMOND COOKIES


Sumber : Bro Rozzan

Bahan-Bahan

( A )
  • 260 gm mentega
  • 185 gm gula aising
( B )
  • 1 biji telur
  • ½ sudu teh pes kopi
  • 1 susu teh pes cokelat
( C )
  • 400 gm tepung
  • 1 sudu besar tepung susu
  • ½ sudu teh baking powder
  • 15 gm serbuk koko
( D )
  • 180 gm kepingan badam (almond flakes)
Cara
  • Pukul ( A ) hingga sebati. Masukkan ( B ) dan pukul hingga licin. Masukkan ( C ) yg telah diayak dan kemudian tambahkan ( D ). Adun hingga sebati. Tekan adunan ke dalam dulang segi-empat, berukuran 20 sm (8 inci) yg dialas dgn kertas minyak. Simpan dalam peti sejuk semalaman atau sehingga keras. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan potong menjadi kepingan 4sm. Potong menjadi kepingan nipis berukuran 5 mm tebal. Letakkan dalam dulang pembakar yg telah digris dan bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 20-25 minit.
Nota: Kepingan badam boleh digantikan dgn kacang lain seperti walnut, hazelnut atau lain2.

0 comments:

Post a Comment