Bahan-bahannya
- 6 biji nenas yang telah masak, diparut
- 1 kilo gula pasir
- 5 batang kayu manis sepanjang jari telunjuk
- 15 biji buah pelaga
- 20 kuntum bunga cengkih
- Nenas yang telah diparut dimasukkan kedalam periuk non-stick, kalau ada peruk tebal lagi bagus jadi tak mudah hangus.
- Masukkan juga kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih.
- Masak bahan ini semua sehingga air nenas kering. Inilah cara paling cepat anda menghasilkan inti nenas. Jangan anda masukkan gula nanti nak masak tunggu intinya kering punylah lama.
- Bila air nenas telah kering, masukkan gula dan masak lagi selama 20 – 30 minit. Inti nenas hendaklah selalu dikacau untuk mengelakkan ia hangus pada dasar periuk. Kalau guna periuk non-stick selamat laaaa.
- D tidak menggunakan pewarna untuk inti nenas, warna asal dari nenas dan juga bahan-bahan seperti kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih akan menghasilkan inti nenas yang warnanya keemasan dan tidak lupa juga baunya harum semerbak.
- Cara diatas ini dapat anda jimatkan masa dan dalam masa 2 jam boleh anda sediakan inti nenas yang sedap lagi harum baunya. Walaaaaa macam promosi inti nenas gitu.. hehe
0 comments:
Post a Comment