INTI NANAS DIANA

Sumber : Resepi Diana

Bahan-bahannya
  • 6 biji nenas yang telah masak, diparut
  • 1 kilo gula pasir
  • 5 batang kayu manis sepanjang jari telunjuk
  • 15 biji buah pelaga
  • 20 kuntum bunga cengkih
Cara-caranya
  • Nenas yang telah diparut dimasukkan kedalam periuk non-stick, kalau ada peruk tebal lagi bagus jadi tak mudah hangus.
  • Masukkan juga kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih.
  • Masak bahan ini semua sehingga air nenas kering. Inilah cara paling cepat anda menghasilkan inti nenas. Jangan anda masukkan gula nanti nak masak tunggu intinya kering punylah lama.
  • Bila air nenas telah kering, masukkan gula dan masak lagi selama 20 – 30 minit. Inti nenas hendaklah selalu dikacau untuk mengelakkan ia hangus pada dasar periuk. Kalau guna periuk non-stick selamat laaaa.
Nota:
  • D tidak menggunakan pewarna untuk inti nenas, warna asal dari nenas dan juga bahan-bahan seperti kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih akan menghasilkan inti nenas yang warnanya keemasan dan tidak lupa juga baunya harum semerbak.
  • Cara diatas ini dapat anda jimatkan masa dan dalam masa 2 jam boleh anda sediakan inti nenas yang sedap lagi harum baunya. Walaaaaa macam promosi inti nenas gitu.. hehe

0 comments:

Post a Comment