Sumber : Bro Rozzan
Lapisan Bawah
- 700 gm ubi kayu yang telah diparut
- 200 ml air (paip)
* Gaulkan kedua2 bahan ini lalu ditapis sebentar dan ambil sagunya.
- 180 ml air
- 210 gm gula melaka
- 150 gm gula pasir
- * Masak kedua-dua gula bersama air sehingga gula larut. Tapis dan sejukkan.
- 75 g kelapa parut putih
- 1/2 sudu teh garam
- 1/4 sudu teh sebuk vanilla
- pewarna cokelat (optional) - jika anda inginkan warna ubinya kelihatan lebih gelap.
- 100 gm ubi - shredded. (optional)
- * Satukan kesemua bahan dan gaul rata. Tuangkan ke dlm loyang berukuran 11"x 11"x 2".
- * Kukus selama 20 minit. Kerik-kerikkan sedikit permukaannya dgn garfu sebelum dituang lapisan atas.
Lapisan Atas
- 1160 ml santan
- 120 gm tepung beras
- 40 gm tepung kanji
- 30 gm gula
- 1 sudu teh garam
- * Bancuh kesemua bahan2 lalu ditapis.
- * Masukkan ke dalam periuk dan kacau dgn api sederhana sehingga naik wap saja.
- * Tuangkan ke atas adunan ubi (lapisan bawah) yg telah dikukus tadi dan kukus kira-kira 25-30 minit atau sehingga masak.
- * Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong utk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment