Bahan A
- 200 gm mentega
- 240 gm gula perang
- ½ sudu teh esen vanilla
- ½ sudu teh garam
- 80 gm telur (kira-kira1½ biji)
- 300 gm tepung gandum }
- 1 sudu teh baking powder } … diayak
- 20 gm badam (hiris panjang)
- 150 gm croquant
- 50 gm kelapa parut kering
- 150 gm dark chocolate chips
- 120 gm ceri merah
- {40 gm badam hiris panjang -utk ditabur}
- Pukul semua bahan ‘A’ di dalam mangkuk sehingga lembut dan kembang. Masukkan bahan ‘B’ dan pukul lagi hingga menjadi adunan yg halus. Masukkan pula bahan ‘C’ dan gaul rata.
- Akhir sekali, masukkan bahan ‘D’ dan gaul lagi hingga rata. Adunan di dalam mangkuk ini ditutup dan disimpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman.
- Setelah itu dikeluarkan dari peti sejuk , sendukkan satu sudu teh adunan cookie dan aturkan diatas dulang pembakar yg telah di gris.
- Hias dgn badam hiris di atasnya dan tekan sedikit supaya melekat. Bakar pada suhu 170 darjah C selama lebih-kurang 15-20 minit atau sehingga masak dan garing.
0 comments:
Post a Comment