BISKUT SALJU BADAM


Biskut ini D pernah rasa kat rumah makcik D, sedap pada tekak D. Resipi dari Puan Juriah Abdullah ini macam biskut Mama Carries tapi bezanya atasnya ditabur dengan badam yang telah dihiris halus. Rating 4 bintang out of 5 bintang.

Sumber: DIANA

Sumber: Juriah Abdullah

Bahan A
  • 110 gram mentega lembut
  • 1 biji telur yang kecil
  • 70 gram gula powder
  • 1/4 sudu teh rata bicarbonate soda
  • 1 sudu teh egg vanilla
  • 1/2 sudu teh emplex
  • 40 gram badam, dikisar
  • 60 gram tepung jagung
  • 210 gram tepung Hong Kong, diayak
  • 300 gram badam, dihiris halus, untuk hiasan
Bahan B
  • 100 ml putih telur
  • 180 gram gula powder
  • 60 gram tepung jagung
Cara untuk Bahan A
  • Dengan menggunakan "K" beater, pukul mentega, telur, gula, bicarbonate soda, egg vanilla, emplex dan badam kisar sehingga rata dan sebati.
  • Masukkan tepung Hong Kong dan tepung jagung dan pukul lagi sehingga rata. Perap selama 10 minit. Ambil sedikit adunan, canai rata dan potong memanjang.
  • Sapu diatasnya dengan Bahan B, taburkan sedikit badam hiris, atur dalam dulang biskut dan bakar dengan kepanasan 150 darjah C selama 25 - 30 minit atau sehingga masak.
Cara untuk Bahan B
  • Putih telur dan gula dipukul hingga kembang dan pekat. Masukkan tepung jagung dan pukul lagi sehingga rata. Sedia untuk digunakan.

0 comments:

Post a Comment