Bahan-Bahan
- 500 gm daging kambing/lembu (dipotong ikut citarasa anda)
- 120 gm minyak sapi
- 1 tin kecil susu cair (susu sejat)
- 10 biji buah gajus/badam (kisar halus)*
- 2 sudu makan ketumbar* }
- 1 sudu makan jintan kasar*}
- 1 sudu kecil jintan halus* } ........disangai sebentar dan kisar halus
- 6 ulas bawang merah* }
- 4 ulas bawang putih* }
- 3 cm halia* } .........kisar halus dgn sedikit air
- 1 sudu kecil serbuk lada putih*
- 300 gm bendi (dibersihkan dan dibelah tapi jgn putus)
- 3 biji bawang besar (dipotong dadu)
- 3 sudu makan sos tomato
- sedikit daun ketumbar
- 2 biji tomato (dibelah dua)
- garam secukup rasa
- secubit serbuk perasa (optional)
- Panaskan minyak sapi dan goreng bendi sebentar. Ketepikan. Dengan lebihan minyak itu, tumislah bahan-bahan kisar * hingga garing.
- Kemudian, masukkanlah daging yg telah dipotong tadi bersama-sama bawang dadu, garam & perasa (optional). Setelah itu, masukkan 2-3 cawan air.
- Kacau rata dan biarkan hingga daging 3/4 masak. Setelah daging hampir empuk, masukkan susu sejat dan sedikit air lagi lalu biarkan mendidih.
- Setelah daging empuk, masukkan sos tomato, daun ketumbar, dan tomato. Kacau sebentar sebelum dimatikan api.
0 comments:
Post a Comment