BAMIAH ARAB
















Bahan-Bahan
  • 500 gm daging kambing/lembu (dipotong ikut citarasa anda)
  • 120 gm minyak sapi
  • 1 tin kecil susu cair (susu sejat)
  • 10 biji buah gajus/badam (kisar halus)*
  • 2 sudu makan ketumbar* }
  • 1 sudu makan jintan kasar*}
  • 1 sudu kecil jintan halus* } ........disangai sebentar dan kisar halus
  • 6 ulas bawang merah* }
  • 4 ulas bawang putih* }
  • 3 cm halia* } .........kisar halus dgn sedikit air
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih*
Satukan bahan-bahan kisar*
  • 300 gm bendi (dibersihkan dan dibelah tapi jgn putus)
  • 3 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 3 sudu makan sos tomato
  • sedikit daun ketumbar
  • 2 biji tomato (dibelah dua)
  • garam secukup rasa
  • secubit serbuk perasa (optional)
Cara:
  • Panaskan minyak sapi dan goreng bendi sebentar. Ketepikan. Dengan lebihan minyak itu, tumislah bahan-bahan kisar * hingga garing.
  • Kemudian, masukkanlah daging yg telah dipotong tadi bersama-sama bawang dadu, garam & perasa (optional). Setelah itu, masukkan 2-3 cawan air.
  • Kacau rata dan biarkan hingga daging 3/4 masak. Setelah daging hampir empuk, masukkan susu sejat dan sedikit air lagi lalu biarkan mendidih.
  • Setelah daging empuk, masukkan sos tomato, daun ketumbar, dan tomato. Kacau sebentar sebelum dimatikan api.

0 comments:

Post a Comment