BISKUT CORNFLAKES THUMBPRINTS

Sumber: Chef Wan

Bahan-bahannya
  • 225 gram mentega
  • 1/2 cawan gula perang
  • 2 biji telur, diasing putih dan kuninig
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 2 1/2 cawan tepung serbaguna
  • secubit garam, diayak bersama tepung serbaguna
  • 1/2 cawan kacang walnut, dicincang halus
  • 1 cawan cornflakes yang dihancur halus, dicampur bersama kacang walnut
  • jem rasberi secukupnya
Cara-caranya
  • Pukul mentega dengan gula sampai kembang. Masukkan kuning telur dan esen vanilla.
  • Masukkan adunan tepung dan digaul rata. Bentukkan seperti guli kecil. Pukul putih telur sedikit, celup guli ke dalam putih telur dan digolek ke dalam bahan cornflake dan kacang.
  • Dengan hujung jari ditekan leper dan dibbentuk lobang kecil. Isikan dengan jem rasberi dan dibakar pada suhu 180 darjah C selama 12 - 15 minit sehingga kuning keemasan.

0 comments:

Post a Comment