PIZZA KENTANG/ KAMPUNG


Resipi ini adalah kiriman dari Kak Browneyes. Katanya sebenarnya nama pizza ini Macarono, namanya macam kelakar jadi Mum Kak Browneyes tukar namanya kepada Pizza Kentang/ Kampung. Terima kasih kepada Kak B dan juga her mum atas kiriman resipi ini.
Memang D tercari-cari resipi ini tapi tak tahu dimana, nanti senang D nak cuba buat. Teringat dulu Sis Blackmore cakap kalau makan sekeping tak cukup hehe.

Sumber: Resepi DIANA /Kak Browneyes

Bahan-bahannya
  • 600 gram kentang, dibuang kulit dan dipotong dadu
  • Kentang direbus dengan sedikit garam. Jangan rebus terlalu empuk, angkat dan kemudian toskan.
  • 500 gram daging cincang, disangar
  • 2 sudu makan rempah kari daging
  • 2 biji bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • sedikit halia
  • Bawang besar, bawang putih dan halia dikisar. Campurkan rempah kari daging dan tumis sehingga naik minyak. Kemudian masukkan daging, garam dan serbuk perasa dan masak sehingga ia kering.
  • 1 tin kacang peas
  • 2 biji bawang besar kuning (bawang jepun), dipotong bulat
  • daun sop dan daun bawang dihiris
  • 2-3 biji tomato, dipotong bulat
  • 1 tin cendawan butang, dihiris (optional)
  • 1 botol (340 gram) sos cili
  • 15 biji telur, dipukul
Cara-caranya
  • Gunakan loyang 10 x 10 inci. Sapukan mentega pada loyang dan alas kertas timah (aluminium foil) dan disapu mentega lagi diatas kertas timah.
  • Kentang yang telah direbus ditabur rata didalam loyang dan biarkan tabur serapat mungkin.
  • Kemudian tabur daging yang telah disediakan dan ratakan dan tekan sedikit. 4. Lapiskan pula dengan dengan kacang peas, daun sup/ daun bawang dan tekan sedikit biarkan ia mampat.
  • Taburkan cendawan butang dan tekan lagi agar ianya kemas.
  • Kemudian aturkan bawang berselang seli dengan tomato.
  • Tuang sos cili tadi diatas sehingga habis. Kemudian curahkan telur yang telah dipukul diatasnya dan biarkan selama 10 – 20 minit agar telur tadi meresap betul.
  • Kemudian barulah dibakar pada suhu 180’C selama 1 jam. Biarkan pizza betul-betul sejuk baru dikeluarkan dari loyang. Kalau nak cepat sejuk, letakkan ia dalam dulang yang diisi degnan air dan air batu.
Nota:
  • Pizza ini amat sesuai dibuat gubahan untuk majlis pertunangan ataupun hantaran perkahwinan.

0 comments:

Post a Comment