RENDANG DAGING
















Bahan-Bahan :
  • 1 kilo daging lembu/kambing (dipotong 10 -12 keping atau ikut citarasa)
  • 500 ml santan pekat KARA
  • 1 paket kerisik
  • 2-3 helai daun kunyit (hiris halus2)
  • beberapa helai daun limau purut
  • gula (3- 4 sudu makan)
  • garam secukup rasa
  • secubit serbuk perasa jika suka
Bahan Untuk DiKisar
  • 20 tangkai cili kering
  • 12-15 batang cili padi kampong
  • 2 biji bawang besar
  • 8 ulas bawang kecil
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1½ inci halia
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 inci lengkuas
  • 3 sudu besar ketumbar }
  • 1 sudu teh jintan halus }
  • 1 sudu teh jintan kasar } ... disangai sebentar
Cara :
  • Masukkan daging ke dalam periuk/kuali bersama bahan2 kisar dan lain-lain bahan kecuali gula, garam dan perasa.
  • Masak di atas api sederhana sehingga daging separuh empuk lalu masukkan gula, garam dan perasa. Biarkan daging masak hingga empuk dan kuahnya kering sedikit sebelum diangkat dari api utk dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment