Bahan-Bahan :
- 1 kilo daging lembu/kambing (dipotong 10 -12 keping atau ikut citarasa)
- 500 ml santan pekat KARA
- 1 paket kerisik
- 2-3 helai daun kunyit (hiris halus2)
- beberapa helai daun limau purut
- gula (3- 4 sudu makan)
- garam secukup rasa
- secubit serbuk perasa jika suka
- 20 tangkai cili kering
- 12-15 batang cili padi kampong
- 2 biji bawang besar
- 8 ulas bawang kecil
- 5 ulas bawang putih
- 3 batang serai
- 1½ inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- 1 inci lengkuas
- 3 sudu besar ketumbar }
- 1 sudu teh jintan halus }
- 1 sudu teh jintan kasar } ... disangai sebentar
- Masukkan daging ke dalam periuk/kuali bersama bahan2 kisar dan lain-lain bahan kecuali gula, garam dan perasa.
- Masak di atas api sederhana sehingga daging separuh empuk lalu masukkan gula, garam dan perasa. Biarkan daging masak hingga empuk dan kuahnya kering sedikit sebelum diangkat dari api utk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment