SAYUR LODEH KELUARGA DIANA


Sumber : Diana

Bahan-bahannya
  • ½ kg nangka muda, direbus hingga empuk
  • 1 paket tahu kering, direndam dan potong selebar 3 inci
  • 1 biji sengkuang, dihiris panjang seperti batang mancis
  • 1 batang lobak merah, dipotong serong nipis
  • ½ biji kobis, dihiris
  • 8 batang kacang panjang, dipotong serong nipis
  • 3 keping tahu, dipotong 2 dan digoreng
  • 2 liter santan
  • 500 ml air
  • 2 batang serai, dititik
  • 2 inci lengkuas, dititik
  • 1 helai daun kunyit, disiat
  • 4 helai daun salam
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk perasa jika suka
  • Minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar
  • 18 tangkai lada kering, dibersihkan dan direndam dengan air panas
  • 3/4 cawan udang kering, direndam dan dibersihkan
  • 4 biji bawang besar
  • 6 ulas bawang putih
  • 4 biji buah keras
  • 2 inci halia
  • 2 inci kunyit
Cara-caranya
  • Nangka muda direbus sehingga empuk. Sayur mayor dibersihkan dan toskan airnya.
  • Panaskan minyak dalam periuk, masukkan serai, lengkuas dan bahan yang dikisar. Masukkan juga daun kunyit dan daun salam. Tumis sehingga naik bau dan garing.
  • Masukkan pula garam, serbuk perasa dan air. Masukkan sengkuang, lobak dan kacang panjang masak sehingga ia layu sedikit. Kemudian masukkan santan dan juga nangka muda, tahu kering dan kobis.
  • Jika kuahnya terlalu pekat, boleh tambahkan air sedikit. Rasa kuahnya jika ada yang kurang, tambah garam secukupnya.
  • Bila kuah telah mendidih, padamkan api.
Nota:
  • Kuah lodeh ini selalu dihidangkan bersama lontong, sambal tumis sotong kering, serunding, sambal goreng pengantin dan telur.
  • Untuk kuah lodeh tahan lama, jangan masukkan tahu yang telah digoreng, tetapi sewaktu menghidang letak tahunya.

0 comments:

Post a Comment