skip to main |
skip to sidebar
Bahan-Bahan
- 2 tin kacang parang rebus dlm tin
- - separuh kisar halus, separuh lagi kisar kasar sedikit, ambil airnya sekali.
- 2 biji bawang besar (saiz besar, dipotong dadu kecil2)
- 3 biji tomato buah (dipotong dadu)
- 250 gm daging kisar
- 1 sudu teh ketumbar + ½ sudu teh jintan halus- optional (sangai, kisar halus)
- secukup minyak masak
- air secukupnya
Bahan-Bahan Sampingan
- secukup telur digoreng mata lembu
- (pada minyak menggoreng telur dicampurkan sedikit minyak sapi)
- secukup bawang besar (potong dadu)
- secukup lada hijau/merah (hiris)
- limau kasturi (belah dua)
- roti perancis (potong dan bakar sebentar)
Cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang dadu dan kacau. Masukkan tomato dan kacau lagi hingga layu.
- Masukkan daging kisar dan ketumbar/jintan lalu kacau rata hingga empuk. Kemudian masukkan kacang parang tadi dan kacau rata-rata.
- Kalau sudah cukup masin, jgn bubuh garam. Angkat dan hidangkan.
Cara Menghidangkannya
- Sediakan pinggan dan sendukkan kacang phool ke dalamnya. Setelah telur digoreng mata lembu, angkat dari kuali dan bubuh telur tu ke atas kacang phool.
- Scoopkan sedikit minyak (yg telah dicampur minyak sapi tadi) dan tuang ke atasnya.
- Taburkan bawang dadu, lada hijau/merah di sekeliling kacang phool ini dan perahkan jus dari sebiji limau kasturi. Enak dimakan waktu hangat2 dgn roti perancis.
0 comments:
Post a Comment