KACANG PHOOL

Bahan-Bahan
  • 2 tin kacang parang rebus dlm tin
  • - separuh kisar halus, separuh lagi kisar kasar sedikit, ambil airnya sekali.
  • 2 biji bawang besar (saiz besar, dipotong dadu kecil2)
  • 3 biji tomato buah (dipotong dadu)
  • 250 gm daging kisar
  • 1 sudu teh ketumbar + ½ sudu teh jintan halus- optional (sangai, kisar halus)
  • secukup minyak masak
  • air secukupnya
Bahan-Bahan Sampingan
  • secukup telur digoreng mata lembu
  • (pada minyak menggoreng telur dicampurkan sedikit minyak sapi)
  • secukup bawang besar (potong dadu)
  • secukup lada hijau/merah (hiris)
  • limau kasturi (belah dua)
  • roti perancis (potong dan bakar sebentar)
Cara:
  • Panaskan minyak. Tumis bawang dadu dan kacau. Masukkan tomato dan kacau lagi hingga layu.
  • Masukkan daging kisar dan ketumbar/jintan lalu kacau rata hingga empuk. Kemudian masukkan kacang parang tadi dan kacau rata-rata.
  • Kalau sudah cukup masin, jgn bubuh garam. Angkat dan hidangkan.
Cara Menghidangkannya
  • Sediakan pinggan dan sendukkan kacang phool ke dalamnya. Setelah telur digoreng mata lembu, angkat dari kuali dan bubuh telur tu ke atas kacang phool.
  • Scoopkan sedikit minyak (yg telah dicampur minyak sapi tadi) dan tuang ke atasnya.
  • Taburkan bawang dadu, lada hijau/merah di sekeliling kacang phool ini dan perahkan jus dari sebiji limau kasturi. Enak dimakan waktu hangat2 dgn roti perancis.

0 comments:

Post a Comment