Sumber: Hajah Saodah Mohd Salleh
Bahan A
- 100 gram kacang soya, direndam semalaman
- 300 gram sengkuang, dihiris memanjang seperti batang mancis
- 50 gm ikan bilis
- 2 biji bawang putih
- (ikan bilis dan bawang putih kisar halus dengan air dan tapis)
- 1 sudu teh minyak bijan
- garam dan gula secukup rasa
- 200 gram isi ikan keledek atau ikan tenggiri, dikisar
- 1 biji lada merah, dibelah 2 buang bijinya dan didadu kecil-kecil
- 1 biji lada hijau, dibelah 2 buang bijinya dan didadu kecil-kecil
- 1 dahan daun sup, dirampai
- 1 dahan daun ketumbar, dirampai
- sehiris karot, didadu kecil-kecil
- sedikit tepung jagung
- sedikit garam
- 6 keping cendawan kering, direndam sehingga kembang
- 6 biji lada merah, dibelah 2 jangan putus, buang bijinya
- 6 biji lada hijau, dibelah 2 jangan putus, buang bijinya
- 1 batang peria, hiris setebal 1 cm dan buang bijinya
- 6 batang kacang bendi
- 2 keping tahu putih, dibelah jangan putus
- 2 keping tahu kering, dibelah jangan putus
- 1 ekor sotong kembang, direbus sehingga lembut
- beberapa biji telur puyuh
- beberapa biji bebola ikan atau sotong
- 1 sudu makan lada kisar
- 3 sudu makan sos tomato
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu teh bawang putih kisar
- 100g gula merah atau gula Melaka
- 4 sudu makan gula pasir
- 1 sudu teh petis
- 1/2 gelas air
- jus dari 6 biji limau kasturi
- Rebus kacang soya dan sengkuang dengan air ikan bilis. Masukkan secukup air dan rebuslah sehingga kacangnya empuk. Masukkan minyak bijan, garam dan sedikit gula. Setelah mendidih matikan api.
- Gaul rata semua Bahan B dengan sedikit garam. Jika adunannya kering renjis sedikit air dan gaul sehingga adunannya lembut. Ambil sedikit adunan ini dan masukkan kedalam bahan-bahan C seperti tahu, cendawan, lada, peria dan kacang bendi.
- Tangan hendaklah selalu dicelup dengan air semasa menyumbat isi ikan kedalamnya. Sayurnya boleh ditambah jika perlu. Bila hendak dihidangkan, bahan-bahan tersebut hendaklah dicelur sehingga masak.
- Kemudian dipotong-potong dan dimasukkan kedalam mangkuk. Tuangkan supnya, tabur sedikit bawang goreng, hirisan daun sup/ daun bawang dan hidangkan dengan sambalnya. Enak dimakan panas-panas.
- Masukkan semua bahan D kedalam periuk. Kacau rata diatas api yang sederhana. Apabila sambalnya mendidih dan pekat, matikan api.
0 comments:
Post a Comment