PUTERI SALAT

UNTUK LAPISAN BAWAH
  • 1 MANGKUK BERAS PULUT ( 500 GM )
  • 1 CAWAN KELAPA PARUT
  • 1 MANGKUK SANTAN CAIR
  • GARAM SECUKUP RASA
  • * KUKUS PULUT BERSAMA KELAPA, SANTAN DAN GARAM HINGGA TANAK.

UNTUK LAPISAN ATAS (SERIKAYA)
  • 3 CAWAN SANTAN PEKAT
  • 1¾ CAWAN GULA PASIR
  • 6 BIJI TELUR ( DIKOCOK SEDIKIT )
  • 4 SUDU MAKAN TEPUNG GANDUM
  • 6 HELAI DAUN PANDAN
  • (Hiris & kisar halus dgn sedikit santan, ambil patinya)
  • SEDIKIT PEWARNA HIJAU (JIKA PERLU)
  • 1 SUDU TEH VANILLI
  • GARAM SECUKUP RASA
  • * SEMUA BAHAN DISATUKAN. KACAU RATA-RATA LALU DITAPIS.
PERATURAN
  • PULUT YANG TELAH MASAK DIRATAKAN DALAM LOYANG.
  • TUANG BAHAN SERIKAYA KE ATAS PULUT TADI.
  • KUKUS HINGGA MASAK. (KIRA-KIRA 40 - 50 MINIT)

0 comments:

Post a Comment