- 1 MANGKUK BERAS PULUT ( 500 GM )
- 1 CAWAN KELAPA PARUT
- 1 MANGKUK SANTAN CAIR
- GARAM SECUKUP RASA
- * KUKUS PULUT BERSAMA KELAPA, SANTAN DAN GARAM HINGGA TANAK.
UNTUK LAPISAN ATAS (SERIKAYA)
- 3 CAWAN SANTAN PEKAT
- 1¾ CAWAN GULA PASIR
- 6 BIJI TELUR ( DIKOCOK SEDIKIT )
- 4 SUDU MAKAN TEPUNG GANDUM
- 6 HELAI DAUN PANDAN
- (Hiris & kisar halus dgn sedikit santan, ambil patinya)
- SEDIKIT PEWARNA HIJAU (JIKA PERLU)
- 1 SUDU TEH VANILLI
- GARAM SECUKUP RASA
- * SEMUA BAHAN DISATUKAN. KACAU RATA-RATA LALU DITAPIS.
- PULUT YANG TELAH MASAK DIRATAKAN DALAM LOYANG.
- TUANG BAHAN SERIKAYA KE ATAS PULUT TADI.
- KUKUS HINGGA MASAK. (KIRA-KIRA 40 - 50 MINIT)
0 comments:
Post a Comment