BAHAN-BAHANNYA
- 1 kg ikan (saya gunakan ikan pari) -dibersihkan dan potong ikut suka
- 15 btg lada merah
- 10 btg cili padi kampung
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci lengkuas
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 sudu teh lada hitam
- sedikit belacan
- (Kisar semua bahan di atas ini hingga halus)
- 10 btg sayur bendi (yg kecil)
- 1 btg terung (potong kecil)
- sedikit daun kesum
- 1/2 biji bawang besar hiris
- 2 btg serai (dititik)
- 2-3 mangkuk air
- secukup perahan air asam
- garam secukup rasa
- secubit serbuk perasa atau 1/2 steh gula (optional)
- minyak secukupnya (abt 1-2 senduk)
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang hiris hingga layu.
- Masukkan bahan kisar tadi bersama serai titik dan daun kesum. Kacau sekali sekala dan biarkan sehingga garing.
- Masukkan ikan bersama air, kacau dan biarkan sebentar. Kemudian masukkan terung, bendi, air asam, garam & perasa/gula. Kacau sebentar & sesuaikan rasanya-masam, masinnya.
- Biarkan sehingga kuah mendidih dan ikan masak. Matikan api dan bolehlah dihidangkan bersama nasi.
0 comments:
Post a Comment