Sumber : Bro Rozzan
Untuk Lapisan Bawah
- 600 gm beras pulut (1 mangkuk)
- 1 cawan kelapa parut (putih)
- 80 gm kacang lepat (rebus hingga ¾ masak)
- 1 mangkuk santan cair (saya gunakan 100 ml krim santan KARA + air)
- garam secukup rasa
- daun pandan
- Kukus pulut bersama santan ,garam dan daun pandan selama kira-kira 20 minit hingga pulut tanak. Masukkan kelapa dan kacang lepat lalu digaul rata. Sapukan sedikit minyak di sekeliling loyang bulat 32 atau 34cm dan tuang pulut tadi ke dalamnya. Tekan pulut hingga mampat. Kukus lagi selama kira-kira 10 minit. Setelah itu masukkan serikaya (lapisan atas) dan kukus lagi hingga kira-kira 30-40 minit.
- 5-6 helai daun pandan (dihiris)
- 115 ml santan cair (½ cawan)
- ( Kisar halus, perah patinya hingga menjadi kira-kira 150ml )
- 550 ml (2½ cawan) santan pekat- saya gunakan krim santan KARA
- 420 gm (1¾ cawan) cawan gula
- 6 biji telur (saiz besar AAA, kalau kecil 8 biji) –dikocok sedikit
- 6 sudu makan tpg gandum
- 1 sudu teh garam
- sedikit pewarna hijau (optional)
- ½ sudu teh pandan paste (optional)
- Satukan semua bahan di atas lalu dikacau rata. Kemudian tapis dan curahkan ke atas pulut tadi.
0 comments:
Post a Comment