Resipi Serunding dari Mummy D ini versi ada rasa pedas, manis dan lembab. D lebih suka serunding yang lembab-lembab berbanding dengan serunding yang kering dan ada kala warna pucat kuning. Dari segi rasa memang Mummy D suka gunakan gula timbang/ gula Melaka sewaktu membuat Serunding
Bahan-bahannya
- 2 biji kelapa parut putih, disanggar sehingga kering dan kuning sedikit
- 250 gram daging, dipotong nipis
- 3/4 cawan air asam jawa yang pekat
- 4 helai daun limau purut
- 4 helai daun salam
- 1 helai daun kunyit (setengah dikisar dan setengah disiat)
- ¾ cawan gula timbang + ¾ cawan gula pasir / 1 ketul gula Melaka (yang besar) + ¾ cawan gula pasir
- ¼ cawan air
- Garam secukup rasa
- Serbuk perasa jika suka
- Minyak untuk menumis
- 20 tangkai lada kering, dibersihkan dan direndam dengan air panas
- 10 batang cili padi
- 3 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 ½ kunyit hidup
- 1 inci halia
- 6 batang serai
- 2 inci lengkuas
- ½ cawan serbuk ketumbar, disanggar
- 2 sudu teh serbuk jintan halus, disanggar
- ½ cawan udang kering
- Setengah daun kunyit yang telah diketepikan untuk dikisar
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan daun limau purut, daun salam, daun kunyit, air asam jawa dan ¼ cawan air. Gaul rata.
- Kemudian masukkan garam, serbuk perasa, gula timbang/ gula Melaka bersama gula pasir dan juga daging. Masak sehingga rempah keluar minyak. Rasa rempahnya supaya ada rasa pedas, masam dan manis.
- Akhirnya masukkan kelapa parut putih yang telah disanggar dan gaul sehingga rata. Kemudian boleh dihidangkan.
- Resipi diatas ini Mummy D beri yang ada rasa pedas sikit jadi ada umpphhh. Jika takut pedas jangan gunakan cili padi. Boleh anda gunakan gula timbang ataupun gula Melaka dan mesti tambah dengan ¾ cawan gula pasir supaya dapat mengimbangi rasa pedas dan manis pada Serunding yang dimasak.
0 comments:
Post a Comment