BLACKPEPPER CHICKEN FILLING
Bahan-bahannya
- 200 gm isi ayam - dipotong dadu
- 1 cawan sayur campur
- 2 sudu besar mentega
- 2 sudu besar tepong gandum
- 1/2 cawan atau lebih sikit susu segar
- 1 biji bawang besar - dipotong dadu
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar serbuk lada hitam (yang crack fresh punya lagi sedap)
- ,garam dan gula secukupnya
- Perapkan isi ayam dengan serbuk lada hitam, garam dan gula. Tumis bawang besar hingga layu, masukkan ayam dan kacau hingga masak. Masukkan sayur campur. Kacau dan angkat.
- Dalam bekas lain, cairkan mentega. Taburkan tepong gandum. Kacau hingga menjadi pes. Api jangan terlalu besar, nanti hangus. Masukkan susu segar, kacau hingga menjadi pekat. Kemudian masukkan campuran ayam tadi, gaulkan dan tambah garam dan gula secukup rasa. Angkat dan sejukkan. Sedia untuk digunakan.
Bahan-bahannya
- 100 gram coklat masakan
- 75 gram whipping cream
- 1/2 sudu teh mentega
- Caranya mudah saja masak whipping cream dengan api sederhana bila dah mendidih buble-buble kecil, padamkan api, masukkan chocolate yang telah dipotong kecil-kecil. Kacau sehingga ketulan chocolate tu cair. Biarkan ia sejuk dan sebaiknya sediakan satu hari lebih awal dan simpan dalam peti sejuk. Bila isi dalam donut filling dah agak keras sikit jadi mudah kalau tidak cair susah nak isi.
0 comments:
Post a Comment