skip to main |
skip to sidebar
Bahan
- 200 gm mentega
- 130 gm gula kaster
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 biji telur (sederhana)
- 288 gm tpg gandum atau Top flour }
- 60 gm tpg kastad }……… diayak
- 80 gm kacang macademia – dicincang
- 5 gm umpai laut
Cara
- Pukul mentega, gula kaster & esen vanilla dgn kelajuan yg kuat selama 2-3 minit atau sehingga kembang. Masukkan telur, pukul lagi selama 2 minit.
- Dengan kelajuan yg perlahan masukkan tpg yg telah diayak, kacang macademia dan umpai laut. Pukul lagi hingga menjadi doh yg lembut. Bahagi doh kpd 3 bahagian.
- Letak setiap doh di atas plastik dan gulung ketat-ketat. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 2-3 jam. Setelah itu, keluarkan doh dan dipotong kepingan, setiap satu ½ cm tebal.
- Atur di dulang pembakar dan sapu telur di atasnya. Bakar di ketuhar 170 darjah Celsius selama 20-25 minit atau sehingga garing.
Nota: Kacang macademia boleh digantikan dgn kekacang yg lain, atau hirisan korma.
0 comments:
Post a Comment