KUIH KASWI DIANA

Sumber:Diana

Kuih Kaswi yang boleh anda sediakan untuk minum petang. Hidangkan bersama kelapa parut putih yang telah dikukus dan digaul dengan sedikit garam. Sedappp..

Bahan-bahan
  • 500 gm tepung gandum
  • 400 gm gula melaka
  • 200 gm gula pasir
  • 125 gm tepung sagu
  • 1 sudu teh kapur diambil airnya sahaja
  • 1000 ml air
Cara Menyediakan
  • Masak gula pasir dan gula Melaka dengan sedikit air dari jumlah air yang diberikan. Masukkan sehelai dua daun pandan.
  • Masak hingga gulanya pekat. Tapis dan sejukkan. C ampurkan tepung sagu, tepung gandum, kapur dan air hingga rata. Masukkan air gula yang telah disejukkan dan kacau lagi.
  • Tuangkan kedalam acuan-acuan kecil yang telah disapu minyak dan kukus hingga masak. Sebaik-baiknya kukusan hendaklah dibungkus dengan kain putih, supaya wapnya tidak menitis diatas kuih.
  • Angkat dan sedia dihidangkan dengan kelapa kukus yang digaul sedikit garam.

0 comments:

Post a Comment