GADO-GADO

Kuah Gado-Gado harus ada rasa pedas, masam, manis baru terangkat. Sayur-sayuran pula terpulang kepada anda apa yang ingin anda suka seperti tempe, kentang, tahu, kobis, kangkung, kacang panjang, timun, tauge dan telur. Resipi yang D kongsi kali ini adalah dari Mami Asmah Laili. Dari segi bahan-bahan yang digunakan tidak banyak bezanya dengan resipi dari Mummy D sendiri. Kepada semua Selamat Mencuba.

D juga berikan gambar contoh cekur/ kencur. Tujuan utama dalam masakan Gado-Gado ini ialah supaya kuahnya mempunyai aroma yang bangkit. Lain rasa kuah Gado-Gado jika tidak letak cekur/ kencur.
Sumber: Mami Asmah Laili /Diana

Bahan-bahan

BAHAN UNTUK KUAH
  • 600 gram kacang tanah, digoreng hingga garing dan ditumbuk kasar
  • 1 sudu makan asam, digaulkan dengan 1 cawan air, dan tapis
  • 4 sudu makan atau lebih gula tanjung
  • 30 biji lada kering,
  • 15 biji bawang merah
  • 6 biji bawang putih
  • 1 ibu jari lengkuas dikisar halus
  • 4 batang serai
  • 2 atau 3 biji cekur
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN LAIN
  • 2 bungkus lontong, direbus dan satelah sejuk, dipotong dadu
  • 2 keping tauhu, di hiris dan digoreng
  • 3 keping tempe, dihiris dan digoreng
  • 2 biji kentang, direbus dan didadu
  • 10 biji kacang panjang, dipotong ½ jari dan direbus
  • 1 biji timun di hiris
  • 6 biji telur, direbus dan dibelah dua
  • 300 gram tauge, dicelur dan ditoskan
  • ½ kobis dirampai
  • Keropok udang
  • Bawang goreng
Cara Menyediakan
  • Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing. Bila naik minyak masukkan kacang tanah dan sedikit air. Gaul rata.
  • Apabila mendidih tuangkan air asam, masukkan gula dan garam. Tunggu sehingga kuahnya mendidih, kemudian matikan api. Kuah gado-gado sedap rasanya, jika manis sedikit.
CARA MENGHIDANG
  • Atur didalam pinggan, sayur-mayur serta tempe dan tauhu goreng. Tuangkan kuah. Kemudian taburkan bawang goreng dan hiaslah dengan sebelah telur rebus serta keropok udang.

0 comments:

Post a Comment