D juga berikan gambar contoh cekur/ kencur. Tujuan utama dalam masakan Gado-Gado ini ialah supaya kuahnya mempunyai aroma yang bangkit. Lain rasa kuah Gado-Gado jika tidak letak cekur/ kencur.
Sumber: Mami Asmah Laili /Diana
Bahan-bahan
BAHAN UNTUK KUAH
- 600 gram kacang tanah, digoreng hingga garing dan ditumbuk kasar
- 1 sudu makan asam, digaulkan dengan 1 cawan air, dan tapis
- 4 sudu makan atau lebih gula tanjung
- 30 biji lada kering,
- 15 biji bawang merah
- 6 biji bawang putih
- 1 ibu jari lengkuas dikisar halus
- 4 batang serai
- 2 atau 3 biji cekur
- Sedikit minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa
- 2 bungkus lontong, direbus dan satelah sejuk, dipotong dadu
- 2 keping tauhu, di hiris dan digoreng
- 3 keping tempe, dihiris dan digoreng
- 2 biji kentang, direbus dan didadu
- 10 biji kacang panjang, dipotong ½ jari dan direbus
- 1 biji timun di hiris
- 6 biji telur, direbus dan dibelah dua
- 300 gram tauge, dicelur dan ditoskan
- ½ kobis dirampai
- Keropok udang
- Bawang goreng
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing. Bila naik minyak masukkan kacang tanah dan sedikit air. Gaul rata.
- Apabila mendidih tuangkan air asam, masukkan gula dan garam. Tunggu sehingga kuahnya mendidih, kemudian matikan api. Kuah gado-gado sedap rasanya, jika manis sedikit.
- Atur didalam pinggan, sayur-mayur serta tempe dan tauhu goreng. Tuangkan kuah. Kemudian taburkan bawang goreng dan hiaslah dengan sebelah telur rebus serta keropok udang.
0 comments:
Post a Comment