AYAM GORENG TEPUNG KENTANG

Sumber: Berita Harian (Singapura)/ KC

Bahan-bahannya
  • 5-8 batang lada kering
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 cm halia
  • 1 sm ketumbar biji
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung kentang (potato flour/starch)
  • 1 biji telur
  • 1/2 st soda bikarbonat
  • secukup garam dan serbuk perasa (tak payah pakai serbuk perasa pun dah cukup sedap )
  • secukup air ( resepi kat BH tak cakap pakai air so KC taruk ajelah tapi sorrylah lupa nak sukat. Buat macam adunan tepung goreng pisang.
Caranya-caranya
  • Kisar lada kering, bawang putih, halia dan ketumbar biji.
  • Satukan bahan2 kisar dengan tepung beras, tepung kentang, garam, serbuk perasa, telur, soda bikarbonat dan air.
  • Masukkan kepak ayam ke dalam rempah/adunan di atas. Gaul rata, kemudian goreng terendam hingga kuning keemasan.

0 comments:

Post a Comment