Bahan-bahannya
- 14 – 15 keping biskut oreo
- 2 ¾ cawan tepung gandum, diayak
- ½ sudu teh garam
- 1 sudu teh baking soda
- 8 oz mentega
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 ½ cawan gula kastor
- 3 biji telur
- 1 cawan sour cream
- Potong biskut oreo menjadi 4 keping setiap satu. Ketepikan.
- Ayak bersama tepung gandum, baking soda dan garam. Ketepikan.
- Pukul mentega sehingga ia lembut dan kembang. Masukkan gula dan pukul sehingga ia kembang dan rata.
- Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga adunan mentega sebati.
- Masukkan bahan-bahan kering yang telah diayak tadi, diselang seli dengan sour cream. Gaul kaup ratakan menggunakan spatula sehingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
- Masukkan adunan yang plain didalam cupcake/ loyang – lapisan bawah. Lakukan sehingga adunan semua habis digunakan.
- Masukkan biskut oreo yang telah dipotong kedalam adunan yang lagi satu dan gaul perlahan untuk disebatikan.
- Masukkan adunan ini diatas cupcake/ loyang yang telah disediakan dengan adunan plain tadi dan ratakan.
- Bakar selama 45 minit atau sehingga ia masak menggunakan suhu 200’C.
Nota D: Sekiranya ketuhar anda jenis yang panas suhunya, boleh kurangkan suhu kepada 170’C – 180’C.
0 comments:
Post a Comment