Kek Pandan Kelapa Dengan perasa pandan dan juga kelapa parut sebagai ‘crumb tops’ yang garing dan lembab menjadi kegemaran anak-anak.
Bahan-bahannya
(A)
- 270 gram mentega
- 230 gram gula
- 5 biji telur
- 60 ml santan
- 2 sudu besar jus pandan
- 240 gram tepung gandum
- 25 gram tepung kastard
- 30 gram kelapa parut
- 1 sudu serbuk penaik
- 40 gram mentega
- 35 gram gula aising
- 55 gram kelapa parut
- Putar (A) sehingga lembut dan gebu.
- Campurkan (B) sedikit secara bergilir-gilir. Putar sehingga lembut dan tidak berbintil-bintil.
- Kaup dan balikkan di (C) dan pukul hingga sebati.
- Tuang ke dalam acuan bulat berukuran 10”.
- Campur semua bahan-bahan di Untuk Hiasan Atas dan taburkan di permukaan kek.
- Bakar pada suhu 175’C selama 50 minit. Siap dihidang.
Nota D: D menggunakan kelapa parut putih yang telah dikupas kulitnya. Untuk jus pandan, D menggunakan pes pandan agar rasa dan warnanya lebih menyerlah.
0 comments:
Post a Comment