Sumber: JC (FRD)
Resipi ini ala style mat salleh.
Ayam disalut dengan kelapa parut dan kemudian dihidangkan dengan sauce yang tangy.
Bahan-bahannya
- 1 1/2 pound chicken breast fillet
- 2 sudu teh garam
- 2 sudu teh gula
- 2 cawan kelapa parut
- 1 cawan tepung jagung
- 1/4 cawan tpg gandum
- 2 biji telur
- 1/4 cawan air
- minyak
- Perap ayam dgn garam dan gula selama 4 jam. Tapis ayam dan lap sikit.
- Dlm mangkuk campurkan kelapa, tepung jagung, tpg gandum gaul rata.
- Dalam mangkuk lain pukul telur dgn air. Panaskan minyak.
- ambil sekeping ayam celup dalam telur kemudian gaulkan dengan campuran kelapa dan digoreng buat hingga habis. Hidangkan dengan honey mustard sos.
- 1 cawan mayonaise
- 1/2 cawan minyak sayuran
- 1/2 cawan honey
- 1/2 cawan mustard
- 3/4 cawan cider vinegar
- 1/2-1 sudu teh serbuk lada
- Kisar semua dalam blender.
0 comments:
Post a Comment