COCONUT CRUSTED CHICKEN WITH HONEY MUSTARD SAUCE



Sumber: JC (FRD)
Resipi ini ala style mat salleh.
Ayam disalut dengan kelapa parut dan kemudian dihidangkan dengan sauce yang tangy.


Bahan-bahannya
  • 1 1/2 pound chicken breast fillet
  • 2 sudu teh garam
  • 2 sudu teh gula
  • 2 cawan kelapa parut
  • 1 cawan tepung jagung
  • 1/4 cawan tpg gandum
  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan air
  • minyak
Cara-caranya
  • Perap ayam dgn garam dan gula selama 4 jam. Tapis ayam dan lap sikit.
  • Dlm mangkuk campurkan kelapa, tepung jagung, tpg gandum gaul rata.
  • Dalam mangkuk lain pukul telur dgn air. Panaskan minyak.
  • ambil sekeping ayam celup dalam telur kemudian gaulkan dengan campuran kelapa dan digoreng buat hingga habis. Hidangkan dengan honey mustard sos.
Honey Mustard Sos
  • 1 cawan mayonaise
  • 1/2 cawan minyak sayuran
  • 1/2 cawan honey
  • 1/2 cawan mustard
  • 3/4 cawan cider vinegar
  • 1/2-1 sudu teh serbuk lada
  • Kisar semua dalam blender.

0 comments:

Post a Comment