According to the source, it is one of Puan Rabiah Amit's collection of Kek Lapis Sarawak.
Bahan A
- 16 biji kuning telur
- 6 biji putih telur
- 200 gram gula halus
- 150 tepung hong kong
- 1 sudu makan ovelette
Bahan B
- 450 gram mentega
- 1/2 tin susu pekat manis (saiz biasa)
Bahan C
- 1 tin kecil seri kaya
- 100 gram Nestum
- pewarna hijau, kuning,coklat dan oren (saya tukar kpd coklat, merah, oren & kuning)
- perasa pandan, pisang, kopi, oren (saya tukar kpd coklat, strawberry, oren & mangga)
Cara Menyediakan-ikut buku Rabiah Amit
1. Pukul bahan A hingga ringan & kembang.
2. Pukul bahan B hingga putih dan kembang.
3. Satukan adunan A & B, gaul sebati.
4. Masukkan seri kaya dan Nestum. Kacau rata.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian:
a) 1 bahagian warnakan coklat & masukkan perasa coklat
b) 1 bahagian warnakan merah dan perasa strawberry
c) 1 bahagian masukkan oren dan masukkan perasa oren
d) 1 bahagian warnakan kuning dan perasa mangga
5. Sediakan acuan 8 ½ " X 8 ½ " X 4". Tuang selapis nipis bahagian warna hijau. Bakar dengan api grill di dlm ketuhar bersuhu 250 darjah celcius selama 3 minit.
6. Ulangi langkah 5 hingga adunan habis.
7. Ulang proses sebagaimana dalam langkah 5 dan 6 dengan warna kuning, oren dan coklat sehingga adunan habis.
8. Akhir sekali, bakar di dlm ketuhar bersuhu 180 darjah celcius selama 5 minit.
9. keluarkan dan biarkan kek sejuk di dlm acuan.
0 comments:
Post a Comment