Sumber : Bro Rozzan
Bahan-Bahan
Bahan-Bahan
- 800 gm ubi keledek
- 180 gm tepung gandum
- 2 sudu teh gula
- secubit garam
- minyak utk menggoreng
- 100 gm gula
- 100 ml air
- Kukus atau rebus keledek sehingga empuk. Kupas kulitnya dan lecek hingga halus. Masukkan tepung dan gaul/uli hingga menjadi adunan yg boleh dibentukkan.
- Bahagikan adunan menjadi bebola (lebih kurang 15-20 biji, tergantung kepada saiz bebola tersebut). Bentukkan menjadi gegelang (rings). Ketepikan.
- Panaskan minyak dan goreng hingga masak kekuningan. Angkat dan toskan di atas kertas serap minyak.
- Kemudian, di dalam kuali, masak gula dengan air sehingga mendidih dan gula larut. Biarkan sebentar sehingga gula memekat. Masukkan kuih yg telah digoreng tadi dan gaul/kacau rata sehingga gula menyaluti keseluruhan kuih-kuih tadi. Gunakan api yg sederhana.
- Angkat dari kuali dan hidangkan.
Nota:
- Jika anda tidak gemar dgn salutan gula seperti di atas, anda bolehlah taburkan gula halus pada kuih keria yg telah digoreng itu (seperti donat biasa)
0 comments:
Post a Comment