MAKOKE


Kuih apam makoke ni dah lama saya tak buat. Resipinya saya dapatkan dari seseorang (tapi tk ingatlah, sbb dah lama kot) . Anyway, kalau sesiapa nak cuba, here's the recipe.

Bahan-Bahan Utk Ibunya

  • 1 mangkuk (kira-kira 500 gm) nasi sejuk
  • 1 keping ragi (bulat sebesar syiling 50sen)

* Ragi dihancurkan hingga halus dan digaul dgn nasi hingga rata. Masukkan ke dalam bekas dan simpan selama 2-3 hari sehingga menjadi tapai nasi.

Bahan (A)

  • 1 senduk lauk tapai nasi (kira-kira 200 gm)
  • 6 oz air
  • 12 oz gula

* Ketiga-tiga bahan ini dikisar hingga halus

Bahan (B)

  • 1 peket (600 gm) tepung beras
  • 12 oz air

* Bahan ini disatukan dan digaul rata.

Cara:
  • Satukan bahan (A) & (B). kacau rata. Kalau perlu ditapis adunannya.
  • Perap selama 1½ jam. Apabila nak dikukus, barulah dibubuh 2 sudu makan Eno.
  • Kemudian kacau rata-ratasebelum dikukus selama kira-kira 15-20 minit.
  • Enak dimakan dgn kelapa parut dan gula tanjung.

0 comments:

Post a Comment