KEK LAPIS CEMPEDAK (sumber : Pn Zaleha Osman)
Bahan A
- 500 gm mentega
- 1 sudu besar esen vanilla (saya gunakan vanilli)
Bahan B
- 20 biji kuning telur
- 6 biji putih telur
- 275 gm gula halus
Bahan C
- 100 gm tepung Hong Kong
- ½ sudu teh baking powder
Bahan D
- 500 gm cempedak kisar }
- ¼ tin susu pekat manis } – dikacau rata
Cara
- Pukul Bahan A hingga kembang selama 3 minit. Pukul Bahan B hingga pekat selama 5-7 minit. Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B dan kacau hingga rata.
- Kemudian, masukkan Bahan C dan kacau lagi hingga sebati. Bakar dgn menggunakan grill, selapis selapis. Setiap lapisan kek menggunakan 2 senduk adunan tepung.
- Bakar selama 2-3 mminit (saya bakar selama kira-kira 6-7 minit dgn suhu 210 – 215 darjah Celsius).
- Satu lapisan plain, satu lapisan dicampur dgn 2-3 sudu besar cempedak kisar (Bahan D). Buat begini sehingga adunan selesai. Setelah kek masak, keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk sebelum diterbalikkan di atas redai (rak kek).
Nota:
- Apabila melapis adunan lapisan cempedak, bakarlah sehingga kering cempedaknya baru dilapis adunan plain tadi.
0 comments:
Post a Comment