Bahan-Bahan
- 25 biji kuning telur
- 500 gm mentega
- 250 gm gula kaster
- 170 gm tepung gandum
- 100 gm ceri (didadu)
- 50 gm halwa pala (dicincang)
- 50 gm badam (dipanggang dan dikisar)
- 1 sudu makan penstabil
- 5 sudu makan susu pekat manis
- 3 sudu makan madu
- 1 sudu teh esen buah pala
- Satukan mentega, susu, madu dan esen pala. Pukul hingga putih dan ketepikan.
- Satukan telur, gula, penstabil dan tepung lalu dipukul hingga naik dan pekat. Masukkan adunan mentega dan digaul rata. Masukkan pula ceri, halwa pala dan badam. Gaul rata-rata.
- Sediakan loyang berukuran 9 x 9 x 3 inci. Alaskan dgn kertas dan sapu dgn mentega. Bubuh 2 senduk adunan ke dalam loyang, ratakan dan bakar dgn api grill selama 2-3 minit. Bubuh lagi 2 senduk adunan, ratakan dan bakar selama 2-3 minit.
- Ulangi proses melapis sehingga adunan selesai.
- Pada lapis terakhir, apabila kek telah nampak kekuningan, matikan api grill dan hidupkan api ketuhar. Bakar kek pada suhu 200 darjah Celsius selama 10 minit.
0 comments:
Post a Comment